AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE BALIK HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ARTVİN’DE BALIK HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ARTVİN’DE BALIK HASTALIKLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

 

1

Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü balık hastalıkları bilgilendirme toplantısı düzenledi.

ARTVİN-Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü balık hastalıkları bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Bakanlığın Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce “Doğu Karadeniz de bulunan Alabalık Kuluçkahanelerinde ve Yavru Balıklarda Bazı Mikrobiyal Etkenlerin Araştırılması” konulu projenin yürütüldüğünün belirtildiği toplantıda; “ Proje kapsamında 09 Kasım 2016 tarihinde İl Müdürümüz Dursun Okur, Bölge Koordinatörü Ali Çankaya, Enstitü Balık Hastalıkları Uzmanı Hacı Savaş, Artvin İli İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmedi Muhtar Küçüksönmez, İl/İlçe Müdürlükleri ve su ürünleri yetiştiricilerimizin katılımıyla proje çıktıları, elde edilen sonuçların değerlendirilmesi, sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantı yapılmıştır.

Proje ile alabalıklarda, Ülkemiz ve Bölgemiz için önemli bazı bakteriyel ve viral hastalıkların varlığı ve yayılımı araştırılmıştır. Araştırma çalışması yapılan 5 hastalığın 4’ü Ülkemizde ihbarı mecburi hastalıktır. Proje çalışmaları Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu ve Bayburt İllerinde bulunan 30 alabalık kuluçkahanesinde yürütülmüş olup İlimizden 7 işletme çalışmalara katılmıştır. Elde edilen veriler ışığında bu hastalıkların varlığı, yayılımı ve yavru ölümlerine olan etkileri ortaya çıkarılmıştır” ifadelerine yer verildi.

İl Müdürü Dursun Okur toplantıda yaptığı konuşmasını “Su Ürünleri yetiştiriciliğini kısıtlayan yem girdisi ve pazarlama ile beraber üç etkenden biri olan hastalıkların kontrolü su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli hızla artan İlimiz için büyük önem arz etmektedir. Su ürünleri yetiştiricilerimizin alacakları bilgi ve tavsiyeleri uygulayacaklarına inanıyorum. Bu çalışmada amacımız Bölgemizde ve İlimizde bulunan alabalık kuluçkahanelerinin ve yetiştiricilik tesislerinin hastalıklardan ari sağlıklı ve verimli üretim yapmalarıdır. Böylece hastalıklar, balık ölümleri ve kullanılan ilaçlar dolayısıyla kaybolan kaynaklar geri kazanılarak işletme ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca tüketicilerimizde sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmiş olacaklardır. Toplantının Bölgemizde ve İlimizde üretim yapan siz değerli yetiştiricilere hayırlı olmasını temenni ederim” diyerek tamamladı.

Toplantı tesislerde hastalıklardan korunma, basit önlemler, hastalık şüphesinde yapılacak işlemlerin konuşulması ve yetiştiricilerimizin sorunlarının görüşülmesiyle son buldu.

HAYATİ AKBAŞ