ARTVİN’DE AYILARA KARŞI ELEKTROŞOKLU ÇİT
Artvin’de Arı Üreticileri, arı kovanlarına zarar veren ayılardan, ücretsiz dağıtılan güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çitlerle korunmaya çalışıyor.
ARTVİN-Artvin’de Arı Üreticileri, arı kovanlarına zarar veren ayılardan, ücretsiz dağıtılan güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çitlerle korunmaya çalışıyor.
Yiyecek bulmakta zorluk çeken ayılar, yerleşim yerlerine inerek özellikle ekili alanlar ile arılı kovanlara zarar veriyor. Kara Avcılığı Kanunu uyarınca sınırlı sayıda avlanabilen ve avı izne tabi olan ayılardan yakınan üreticiler, çeşitli yöntemler geliştirerek ürün ve arılarını korumaya çalışıyor. Kimi üreticiler, arı kovanlarını ayıların ulaşamayacağı yükseklikteki alanlara ya da ağaç tepelerine yerleştirirken kimileri ise bahçelerine kurdukları ışık ve ses sistemleriyle ayıları korkutarak kaçırma yoluna gidiyorlar.
Orman Bölge Müdürlüğü orman köylüsünün yanında olarak, Arı Üreticilerine ücretsiz dağıtılan güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çitlerle arı kovanlarını korumaya destek oluyor.
Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu yaptığı açıklamada; “Artvin’in yaban hayatı bakımından zengin bir il olduğunu, Yaban hayvanlarının zaman zaman köylerde yaşayan vatandaşların ekili, dikili tarım arazilerine ve arılı kovanlarına zarar verdiğini söyleyerek, Orköy Şubemizce 2014,2015 ve 2016 yılarında 30 köyde 243 kişiye 3660 adet Arılı Kovan, 1200 Adet Arı Kovanı, 243 adet güneş enerjisi ile çalışan elektro şoklu çit sistemi dağıtıldığını ifade etti. Ayrıca Ardanuç ve Şavşat Fidanlıklarında özel olarak yetiştirilen yabani meyve fidanlarını, yüksek kesimlerdeki ormanlara dikerek yaban hayvanlarının besin ihtiyacını karşılayıp, yerleşim birimlerine inmelerini önlemeye çalışıyoruz. Bu çalışma ile son üç yılda yaban hayvanları için Elma, Armut, Hurma, Kiraz, Alıç, Kızılcık, Ahlat, Üvez gibi meyve ağaçlarından toplam 359 bin 460 fidan üreterek toprakla buluşturduklarını” ifade etti.
HAYATİ AKBAŞ