AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE “ANA ARILAR BAL TUTAN ELLER” PROJESİ KAPSAMINDA ARICILARA EĞİTİM VERİLDİ

ARTVİN’DE “ANA ARILAR BAL TUTAN ELLER” PROJESİ KAPSAMINDA ARICILARA EĞİTİM VERİLDİ

ARTVİN’DE “ANA ARILAR BAL TUTAN ELLER” PROJESİ KAPSAMINDA ARICILARA EĞİTİM VERİLDİ

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş: “Kafkas arısı anaların elinden bal verecek”

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin’de Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen “Ana Arılar Bal Tutan Eller” projesi kapsamında arıcılara eğitim verildi.

Artvin Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen eğitimde arıcılıkta başarı yolları, kovanların açılması, kaynakların verimli kullanım esasları, ana arı konusunda ki başlıca sorunlar, damızlık kullanımı, arı yetiştirme sorunları, döl kontrolü, bahar ölüm nedenleri, destek koloni yönetimi, petek besleme ve bal hasadı gibi önemli konularda arıcılar bilgilendirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, uygulamaya konulan Bal Ormanları Eylem Planı kapsamında bugüne kadar 365 adet Bal Ormanı kurduğunu söyledi.

Muğla’dan Artvin´e kadar ülkemizin birçok yerinde bal ormanlarının oluşturulduğunu dile getiren Göktaş, hedeflerinin balda marka oluşturmak olduğunu kaydetti.

Göktaş, “ Ballarımız artık organik olsun istiyoruz. Biz, “Ana Arılar Bal Tutan Eller” projesini çok önemsiyoruz. Artık bu bölgede Kafkas Arısı anaların elinden bal verecek. Doğal balları üretme konusuna artık analarımız bu işe el atsın. Proje daha çok kadınlarımıza yöneliktir. Yöreye özgü zengin bitki çeşitliliği ve saf Kafkas arı ırkının bulunması, buradaki balın kalitesini daha da artırıyor.” dedi.

İki günü kapsayan eğitimin ilkini Ardanuç’ta gerçekleştirdiklerini kaydeden Göktaş, Verilecek eğitimle bu yöredeki Saf Kafkas arı ırkı ile bal üretimini kadınlara emanet edip, kadınların arıcılık sektöründe kendi farkındalıklarını yaratarak, istihdama katılmasını arzuladıklarını dile getirerek şunları söyledi.  “Bilhassa diğer hayvancılık sektörleri ile karşılaştırıldığında daha az işgücü, zaman açısından da daha az emek sarf edeceği, daha fazla ekonomik katkı sağlayacağı da düşünüldüğünde kadınların bu sektöre girmesi gerekliliği bizim bu inancımızı daha da güçlendirmektedir.”

Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu’da Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu konuşmasında Artvin İli coğrafyası zor ancak doğası muhteşem, flora ve faunanın dengeli bir şekilde bir arada yaşadığı  % ’57 si ormanlarla kaplı ülkemizin en nadide illerinden biri, belki de en önemlisidir. 320 köyü bulunan bu köylerin tamamı orman köyü olan Artvin İlimiz yüksek oranda göç vermiş, bu nedenle nüfus azalmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın belirlemiş olduğu yeni ormancılık politikası anlayışı çerçevesinde orman köylülerinin yerinde kalkındırılması, ekonomik girdilerinin artırılarak, refah seviyesinin yükseltilmesi için gerekli desteğin verilmesi yönündeki çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar devam etmektedir. Bunlardan biride fenni arıcılık olup, Arıcılık faaliyetleri ile ilgili hibe ve kredi desteği sağlanmakla birlikte, Bal ormanlarının kuruluşu yapılarak arıcıların hizmetine sunulmasıdır. Bu yöndeki çalışmalarımız devam etmektedir. Yine yeni konsept çerçevesin de  Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof.Dr. Veysel Eroğlu beyin talimatları doğrultusunda, Erozyon kontrol çalışmalarında, hem toprak muhafazayı sağlayacak hem de arıların bal yapabileceği türler toprakla buluşturulmaktadır. Bu gün de burada arıcılığın duayen ismi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu hocamızın katkılarıyla eğitim desteği verilecektir. Verilen bu eğitimle hem bal üretiminde, hem balın kalitesinde verimlilik artışı sağlanmış olacaktır. Eğitimin hayırlara vesile olmasını, Artvin arıcılığına katkı sağlamasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, modern arıcılık teknikleri ve arıcılıkta başarı yolları konusunda sunum yaptı.

Ana Arılar ve Bal Tutan Eller projesiyle kadın üreticilerin arıcılık camiasına kazandırılarak ileri arıcılık teknikleri konusunda eğitilmesinin amaçlandığını kaydeden Doğaroğlu, “Kadınların bu işe yönelmeleri bize umut veriyor. Türkiye’nin tek biyosfer alanı bu bölgede. Doğal katkısız bal için her türlü imkân var. Saf Kafkas arı ırkımız var. Bu eğitimlerimiz arıcılığın sürekliliği bakımından faydalı olacak. Bir yandan da ailelerin, bölgenin hatta ülkenin ekonomisine katkı sunacak bir proje.” diye konuştu.

Türkiye´nin bal üretiminde dünya ikincisi bir ülke olduğunu kaydeden Doğaroğlu, arı varlığı ve üretim durumu bakımından Türkiye´nin iyi bir seviyede olduğunu dile getirdi.

Ülkemizin pek çok yerinde geleneksel usullerle arıcılık yapıldığını belirten Doğaroğlu, artık modern usulleri uygulamanın zamanın geldiğini ifade ederek şunları söyledi:  “Çok daha ileri götürülebilecek bir potansiyelimiz ve teknik bilgi becerimiz var. Bunları arıcılıkta daha iyi uygulayabilirsek dünya birinciliğine oynayabilecek bir yapımız var. Artvin’de de arıcılığın son derece bilinçli yapıldığını gözlemledik. Artvin’in doğası gereği çok kaliteli ballar üretiliyor. Artvin hem üretim kapasitesi hem de ürettiği balı satabilme adına önde gelen illerimizden birisi. Buradaki potansiyeli aktive etmek canlandırmak bu bölgeye ayrı bir ivme kazandıracaktır.” dedi.

Arıcılıkta başarılı olmak için bir yıl boyunca arıcılıkta yapılması gerekenler, kaynak kullanımı, damızlık kullanımı, bakım ve beslenme, popülasyon düzenleme, modern ekipmanlar hakkında bilgi veren Doğaroğlu daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.