AnasayfaArtvin'den HaberlerYUSUFELİ YENİ YERLEŞİM ALANI MADEN SAHASI DIŞINA ÇIKARTILDI

YUSUFELİ YENİ YERLEŞİM ALANI MADEN SAHASI DIŞINA ÇIKARTILDI

YUSUFELİ YENİ YERLEŞİM ALANI MADEN SAHASI DIŞINA ÇIKARTILDI

1-1

YENİ YERLEŞİM YERİNİ ETKİLEYEN ALAN, GİRİŞİMLER SONUCU MADEN ARAMA SAHASI DIŞINA ÇIKARILDI

YUSUFELİ-Çoruh Havzası baraj ve yeniden yerleşim kamulaştırma gibi devletin büyük projelerin yanında özel sektörün maden arama ve işletme ruhsatlarıyla da gündem olmaya devam ediyor.

Artvin ilinin enerji vadisine dönmesi ve gelecek planlamasında eğitimin ve turizmin yanında maden işletmelerininde önem arz edeceği bir gerçek …
Murgul- Bakır, Cerattepe, Aşağı-Yukarı Maden maden sahalarının yanında Yusufeli taç ve çorak alanlarında özel sektör tarafından yatırım yapılan alanlar olması bu gerçeği gösteriyor.

Yusufeli’nde bulunan maden alanları seksenli yıllardan sonra arama yapılan ve yatırımcılar arasında el değiştiren taç ve çorak alanların ek ruhsat sahaları Akdeniz Madencilikten hisseleri Güriş firmasına devredilmesiyle yatırım hızlandı. ÇED olumlu kararında alınan maden alanı Yusufeli’nin çıkışından Yüncüler/Dokumacılar-Cala deresine kadar nehrin kuzey vadisini kuşatıyor.
Maden alanından dolay karayolu güzergâhının bile nehrin güney vadisine deplase edildiği maden ruhsat sahası yeni Yusufeli yerleşim yerinin bir kısmını kaplıyordu.
Yusufeli Belediyesinin müdahil olmasıyla konu MİGEM ve ruhsat sahibi firma ile yapılan görüşmeler ve idari yargıya müracaat ile yerleşim yerinin ruhsat işlemiyle maden arama alanı dışına çıkarılması sağlandı.

Konuyla ilgili olarak Yusufeli Belediye başkanı Eyüp Aytekin,” Malumunuz Yusufeli devletimizin önemli yatırımlarının merkezi durumunda. Bunların bizim insanımıza sosyo-ekonomik maliyetinin de olduğu da muhakkak. Bize düşense bu sorunları yönetmek… Önce bizi seçen hemşerilerimizin haklarını koruyarak devletimizin ebedî müddet varlığı için de doğru şeyler yapmak. Maden konusunda da hemşerilerimiz adına ilgililerden gerekli taleplerde bulunarak devlet sistemi içindeki mekanizmaları da sonuna kadar kullanarak sonuç aldık. ÇED konusunda ülkemizde ilkleri gerçekleştirdik. Sosyal yönetim ve izleme komisyonu kurulması.. ve buna bağlı oluşacak sosyal sorumluluk projeleri önemlidir.

İlk günden beri Yerin altı da üstü de bizimdir. Altını çıkaracak teknoloji ve üstünü koruyacak duyarlılık, bilinç ve bilgi bu ülkede var diyoruz. Bizde insanlarımız adına bunun takipçiyiz. Yusufeli’nde yerel paydaşlarla yatırımcı firma ve genel idareyle birlikte bir başarı hikâyesi oluşturabiliriz. Felsefemiz, sorunlar bitirilmez ancak yönetilir. Bizde görevimizi yapıyoruz.” dedi.

Yusufeli’ de Güriş firmasının orman izinlerinin alınmasından sonra fiilen tesis inşaatlarının başlanacak. Maden rezervinin 30 yıllık bir işletme süresi öngörülüyor. Şuan alınan ÇED izni 11 yıllık faaliyetleri kapsıyor.

HAYATİ AKBAŞ

1-71-21-31-41-51-6