PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM GEMİSİ HOPAPORT’A DEMİR ATTI
Piri Reis Üniversitesi geleceğin kaptan ve başmühendis adayları Uluslararası Denizcilik Standartları Eğitimi kapsamında zorunlu olan açık deniz stajını tamamlamak üzere 200 öğrenci ile HOPAPORT’a demir attı.
Hayati Akbaş
HOPA-Piri Reis Üniversitesi geleceğin kaptan ve başmühendis adayları Uluslararası Denizcilik Standartları Eğitimi kapsamında zorunlu olan açık deniz stajını tamamlamak üzere 30 Haziran’da denize açılmıştı.
Piri Reis Üniversitesi geleceğin kaptan ve başmühendis adayları STCW (Uluslararası Denizcilik Standartları Eğitimi) eğitimi kapsamında zorunlu olan açık deniz stajını tamamlamak üzere 30 Ağustos’a kadar devam edecek eğitim kapsamında HOPAPORT’a geldi.
Piri Reis’te 174’ü Üniversite öğrencisi, 19’u Türkiye’deki diğer Üniversite Öğrencileri, 7’si yabancı ülke Üniversitelerinden oluşan 200 öğrenci ve gemi mürettebatı hariç 25 Öğretim görevlisi ile HOPAPORT’u ziyaret ederek staj seyrini tamamlayacaktır.
Piri Reis Üniversitesi’nin eğitim ve staj gemisindeki öğrenciler okul gemisi projesi ile bir yandan denizci eğiticilerle uygulamalı eğitim yaparken bir yandan da HOPAPORT’ta gözlem yaparak yetkililerden operasyonlar ve liman hakkında bilgi edinme fırsatı yakaladılar.
Piri Reis Okul gemisi ile HOPAPORT’a gelen öğrencilere HOPAPORT yetkilileri tarafından da Brifing verildi. Brifingi veren Mustafa Ahmetoğlu HOPAPORT ile ilgili verdiği Brifingde şunları söyledi: “Bulunduğu coğrafi konumu ile stratejik bir öneme sahip HOPAPORT kendi bünyesinde mevcut, Tank Terminali, LPG Terminali, Tahıl Terminali, Çimento Terminali ve 18.220 m2 kapalı ambar sahası, 102.462 M2 Açık alanı ile ve en önemlisi de 2.150 metre uzunluğundaki ana mendireği ile 12 ay gece-gündüz demeden aynı anda 10 gemiye hizmet verebilme özelliğine sahip Türkiye’nin ender limanlarından biri olma özelliğine sahiptir.
Hava ve Deniz Sınır kapılarını da kendi bünyesinde barındıran HOPAPORT özellikle G. Kore, Japonya, Hindistan gibi uzak doğu ülkelerinden gelen büyük tonajlı proje kargo gemilerine son yıllarda sıklıkla ev sahipliği yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Ciner ve İMİSK Holding’e bağlı grup şirketleri ÇABA ve MİSNAK gibi sektörün önde gelen firmaları ile koordineli bir çalışma gerçekleştiren HOPAPORT için zor olan bir iş yok. Dünyanın bir ucundan aldığı büyük tonajlı yükleri HOPAPORT üzerinden yine Dünyanın diğer ucuna ulaştırabilecek organizasyonları yapan ve yapmaya devam eden özelliği ile de Global ekonomi içinde önemli aktörlerden biri olmaya doğru gidiyor”.
Piri Reis Üniversite gemisindeki 200 öğrenci ye de HOPAPORT yetkilileri, öğrencilere hem limanlarını tanıttılar hem de uygulamalar ve liman operasyonları hakkında bilgi aktardılar.
Öğrenciler, Artvin’in tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret ettiler. Borçka Karagöl’ü ziyaret eden öğrenciler yeşilin her tonunun gol’e yansıması ile oluşan güzelliğe hayran kalırken bol bol da fotoğraf çektiler.