AnasayfaArtvin'den HaberlerHOPA ENGEREĞİ VE 20 TÜR KORUMA ALTINA ALINDI

HOPA ENGEREĞİ VE 20 TÜR KORUMA ALTINA ALINDI

HOPA ENGEREĞİ VE 20 TÜR KORUMA ALTINA ALINDI

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla “Tür Koruma Eylem Planları” hazırlayarak tür koruma çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirdi.

Hayati Akbaş

HOPA-Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla “Tür Koruma Eylem Planları” hazırlayarak tür koruma çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirdi.

Tür Koruma Eylem Planları, nesli tehlike altında olan nadir türler için öncelikli olmak üzere yapılıyor ve korumaya çalışılan türün mevcut durumu ile gelecekte görmek istenilen yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıklıyor.

DKMP tarafından yapılan açıklamada; “Eylem planlarında bilim adamları tarafından çalışılan türlerin mevcut durumu, tehditler ve azalma sebepleri ortaya konuluyor. Bunlar belirlendikten sonra bütün ilgi gruplarının katılımı ile türün varlığını sürdürebilmesi için yapılması gerekenler belirlenerek 5 yıllık faaliyet planları oluşturuluyor. Bakanlığımızca bu faaliyet planları çerçevesinde eğitim, bilgilendirme, alan koruma gibi gerekli adımlar atılarak türün ve yaşama ortamlarının korunması sağlanıyor.

Tür Koruma Eylem Planları İle Geleceğimiz Koruma Altına Alınıyor…

2019 yılına kadar 100 adet tür eylem planı hazırlanması hedeflendiği projede 2017 yılı sonu itibariyle 60 türün eylem planı tamamlandı. Afyonkarahisar’da Eber Sarısı, Kahramanmaraş’ta Sümbül, İzmir’de Akzambak, Şanlıurfa’da Çizgili Sırtlan, Trabzon’da Dağ Horozu, Elazığ’da Baskil Lalesi, Gaziantep’te Fırat Kaplumbağası, Samsun’da Samsun Madımağı, Artvin’de Hopa Engereği, Rize’de Sakallı Yarasa, Ulusal çapta ise Turna gibi pek çok tür için koruma eylem planı yapılırken Giresun’da da İtdolanbacı istilacı türü için mücadele eylem planı yapıldı.

2018 yılsonu itibariyle 20 türün daha eylem planının tamamlanması planlanıyor. Çalışılacak türler arasında Gümüşhane’de Allıgelin, Şanlıurfa’da Kelaynak, Çanakkale’de Truva Kardeleni, Yozgat’ta Peygamber Çiçeği gibi türlerimiz yer alıyor.

Tür koruma eylem planları ile elde edilen bilgiler, türlerin mevcut durumu ile gelecekte olması gereken yer arasındaki yolu tarif ederek yapılması gerekenleri açıklayan bir yol haritası çıkarılmasını sağlıyor. Tür korumaya yönelik olarak yapılan eylem planları biyolojik çeşitliliğimizi korumak ve türlerin geleceğe intikali sağlamak adına büyük bir önem taşıyor” denildi.