DSİ, TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ
DSİ Çoruh Projeleri 26.Bölge Müdürlüğü, Artvin genelindeki taşkın koruma projelerine hız verdi.
Hayati Akbaş
ARTVİN-DSİ Çoruh Projeleri 26.Bölge Müdürlüğü, Artvin genelindeki taşkın koruma projelerine hız verdi.
Borçka ilçesi Aksu Mahallesi ve Arkaköy Köylerinin yaşadığı taşkın korumaları önlemek için Deviskel Deresi taşkın koruma işinin sözleşmesini imzaladı. Öte yandan DSİ Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rusubat Kontrolü Eylem Planı (TRKEP) çalışmalarını masaya yatırdı.
Deviskel Deresi Taşkın Koruma İşi Sözleşmesi İmzalandı
DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğünce Artvin İli Borçka İlçesi Aksu Mahallesinin ve Arkaköy Köyünün Deviskel Deresi Taşkınlarından Korunması İnşaatı İşinin sözleşmesi imzalandı.
Söz konusu iş kapsamında 2 Bin 310 metre duvar, 2 Bin 310 metre ferforje korkuluk,13 adet brit, 318 metre taban beton kaplama, 3 adet tersip bendi, 2 adet araç köprüsü ve 3 adet yaya köprüsü yapılacak. İşin süresi 750 takvim günü olacak. Sözleşme DSİ Bölge Müdürü Celal Tokalak, Bölge Müdür Yardımcıları Turan Karagöz ve Süleyman Yılmaz’ın katıldıkları sözleşme töreninde işi alan müteahhit firma ile DSİ 26. Bölge Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı.
Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rusubat Kontrolü Eylem Planı (TRKEP) Çalışmaları Masaya Yatırıldı
DSİ Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Havzası için Taşkın ve Rusubat Kontrolü Eylem Planını masaya yatırdı. Konuya ilişkin olarak DSİ Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada; “DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper, toplantı Salonunda Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun Başkanlığında yapılan toplantıya DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü AFAD’dan ilgili Daire Başkanları ile DSİ Trabzon, Artvin ve Samsun Bölge Müdürleri ile Kurumların merkez ve taşra teşkilatlarından ilgililer katıldılar. Toplantıya Artvin’i temsilen DSİ Çoruh Projeleri 26.Bölge Müdürü Celal Tokalak’ta katıldı.
Toplantının hemen başında Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı (TRKEP) çalışmalarında 15 Aralık 2016 tarihinde yapılan toplantıda masaya yatırılan hususların ve yapılan çalışmaların değerlendirmesini yaptı.
Toplantıda DSİ, Trabzon (Rize Trabzon Giresun), Artvin ve Samsun Bölge Müdürleri Bölgelerinde ve bağlı illerde Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler üzerinde kurumlar görüşlerini belirterek istişare ve değerlendirmede bulunuldu.
Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı (TRKEP) Çalışmaları
6 Ekim 2016 tarihinde Bakanlığımı’zda yapılan taşkın konulu Koordinasyon Toplantısında Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından, Ülkemizde yaşanan taşkınlara kalıcı çözüm bulunması amacıyla dere ıslah çalışmalarının münferit havzalar bazında yan kolları da kapsayacak şekilde kaynağından denize kadar ele alınması, havzada taşkına neden olan tüm unsurların (müdahaleler, kapasitesi yetersiz geçiş yapıları, rüsubat problemi, heyelan riski v.b.) tespit edilerek bertarafının sağlanması, istimlak bedellerinin belirlenmesi ve yeni ihtiyaçların (heyelan ve erozyon kontrolü, köprü, ıslah, bent, yol vb.) planlanarak süratle uygulamaya geçilmesi talimatı verilmiş ve bu kapsamda; Doğu Karadeniz Havzasında seçilen pilot havzalarda Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı ( TRKEP) çalışmalarına başlanmıştır.
Bu kapsamda 12 adet pilot havza belirlenmiştir (Samsun Mert Irmağı, Ordu Ilıca Deresi ve Gacalı Deresi, Giresun Kama Deresi, Trabzon Beşikdüzü Dereleri ve Zağanos Deresi, Rize Şehir içi Dereleri, Kale Deresi, Taşlı Dere Havzası, Trabzon Akçaabat İlçe merkezi dereleri, Artvin Kara Osmaniye Deresi ve Sundura Deresi) Daha sonra, ilave olarak Trabzon Tabakhane Deresi ile Samsun Mert Irmağı’ nın da çalışmalara dahil edilmesi talimatı verilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce AFAD, SYGM, OGM, ÇEM, MGM, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na TRKEP çalışmalarına ilişkin dağıtımlı yazılar gönderilmiştir.
Belirtilen tüm havzalarda Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Eylem Planı hazırlığına ilişkin çalışmalar maliyet belirleme, kurumlar arası iş bölümü ve çalışma takvimini içerecek şekilde ilgili tüm kurumlar ile koordinasyon sağlanarak DSİ Bölge Müdürlüklerince (7.,22., 26.) 23-25 Kasım 2016 tarihleri arasında Rize’ de gerçekleştirilen 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu öncesinde hazırlanmıştır.
Söz konusu çalışmalar, Sempozyum sırasında 23.11.2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz Başkanlığında AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen’in de katıldığı, DSİ, ÇEM, OGM ve AFAD yetkililerinin de bulunduğu toplantıda görüşülmüştür. ” ifadelerine yer verildi.