BORÇKA TURİZM NOKTASI OLACAK
Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan Borçka ilçesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “ Borçka turizm noktası olacak” dedi.
BORÇKA-Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan Borçka ilçesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “ Borçka turizm noktası olacak” dedi.
Atan, Borçka ilçesi ve kısa bir tarihçesi, ilçenin içinde bulunduğu bölgeye ilk yerleşenlerin Orta Asya’dan gelen ‘HURRİLER” olduğu yazılı kaynakların incelenmesinden anlaşılıyor diyerek; “ M.S 576 Yılından itibaren bölgeye Bizanslılar hakim oldular. Halife Osmanlı döneminde İslam Ordusu, 645 yılında Bizans ordusunu yenerek bu bölgeye hakim olmuş. Sonraları Emeviler, Hazar Türkleri ve Bagratlılar bölgeye hakim olmuş.
Borçka ve çevresi Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği döneminde Osmanlı egemenliğine girdi. 1877-78 Osmanlı – Rus Harbinden sonra Kars, Ardahan, Artvin ve Batum ile birlikte Borçka da Anadolu’dan koparılarak Rus yönetimine bırakıldı. Bu tarihten sonra Borçka ve çevresi sık sık savaşlara sahne olmuş.
Borçka İlçesi 7 Temmuz 1921 tarihinde ilçe olmuş, 26 Haziran l926 tarih ve 877 sayılı kanunla da Bucak haline getirilmiş, 28 Mayıs l928 tarih ve 1288 sayılı kanunla da yeniden İlçe statüsüne kavuşturulmuş.
İlçenin önemli gölü Aralık Köyü yakınlarında bulunan ‘Karagöl”dür. Çevresi ormanlık olup, eşsiz doğal güzelliğe sahiptir. Alanı 50 Bin metrekare. Karçal Dağları eteklerinde bulunan ‘Yıldız Gölü’ ilçenin ikinci gölünü oluşturur.
Borçka İlçesinde Karadeniz iklimi hakimdir. Yaz ve kış mevsimlerinde bol yağış ve ılık hava egemen.
İlçeye bağlı 1 Belediye, 6 Mahalle ve 38 köy vardır. İlçe merkezinde toplu yerleşim olmasına karşın, köylerde arazi yapısının dağlık olması nedeniyle dağınık yerleşim hâkimdir. Tarımsal nüfusun çoğunluğu çay, fındık, aza olsa tütün ve orman ürünleriyle iştigal etmekte.
İlçe ile alakalı açıklımda bulunana Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, ”İlçede, turist aktarma noktası için başlatılan inşaat ve şehrin muhtelif yerlerine sosyal alanlar ve özellikle Aksu mahallesi örnek bir Mahalle olarak gösterilecek. Aksu Mahallesinde, kemer köprüler, dere ıslahı, ışıklandırma, park alanları ile yöre mimarisiyle ilçeye yeni bir görüntü kazandırılacak ve böylece uzun bir projemizi tamamlayacağız.
Artvin ve Borçka ilçesi geleceği Turizme odaklıdır. Doğa turizmi bakımından en önemli ilçelerden birine sahibiz. Özellikle tabiat olarak Borçka Karagöl, Biyosfer alanı ile Camili Bölgesine Ülkenin her köşesinden insan geliyor. İlçemizde alt yapı ile alakalı sıkıntıları çözmek için, turların yanaşacağı, insanların dinlenebileceği ve acil ihtiyaçların karşılayacağı uygun mekanları inşa etmeye çalışıyoruz. Bu mekânımızın adide ’Turist Aktarma Noktası’ inşaatına başladık.
Aralık Köyü sınırları içerisinde bulunan Karagöl, ‘orman denizi” içerisinde kapkara deniz görünümlü, alabalığı, buz gibi soğuk suyu ve eşsiz manzarası ile önemli bir kamp yeridir.
Dağcılar için bir cennet sayılabilecek Karçal Dağları (3 Bin 400 metre), eşsiz güzellikteki manzaraları, buzulları, buzul devrinden kalma irili ufaklı gölleri, buzulların erimesinden doğan dereleri, tarihi kemer köprüleri ve yaylaları ile zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Hizmetlerimizi öncelikli ve acilinden, hizmetlerimizi bu şekilde sürdürüyoruz” dedi.
HAYATİ AKBAŞ