AnasayfaArtvin'den HaberlerBAYRAKTUTAN, BOR REZERVLERİNİN VARLIK FONUNA DEVREDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ

BAYRAKTUTAN, BOR REZERVLERİNİN VARLIK FONUNA DEVREDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ

BAYRAKTUTAN, BOR REZERVLERİNİN VARLIK FONUNA DEVREDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM’de yaptığı konuşmasında, “Dünya’da birinci sırada olduğumuz bor rezervlerimizin Varlık fonuna devredilmesi ile yabancılara mı verilecektir?” diye sordu.

Hayati Akbaş

ANKARA-CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM’de yaptığı konuşmasında, “Dünya’da birinci sırada olduğumuz bor rezervlerimizin Varlık fonuna devredilmesi ile yabancılara mı verilecektir?” diye sordu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu önerge şöyle; “Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR), THY, Halkbank gibi birçok şirket Varlık fonuna devredilmiştir.

Bu koşullarda kurulan bir fon ancak kendi üzerine yaptıracağı kamu kurumlarını ipotek ederek, yani teminat göstererek borç isteyebilir. Yani bu bir varlık fonu değil bu bir borçlanma fonudur. Daha da acısı ülkenin kurumlarını, devletini, ortak kaynaklarını ipotek ettirerek ne için kullanılacağı belli olmayan borçlar toplamasıdır.

Bu şirketler arasında Eti Maden İşletmeleri dünyanın bilinen bor mevzuatının yüzde 72’ine sahip Türkiye’de olan bor minerallerinin işletmesini tekelinde bulundurmaktadır. Eti Maden Şirketinin Varlık fonuna devriyle Dünya’da bor minerallerine sahip olan Türkiye’nin dış sermayeye bor minerallerini satmak için varlık fonuna devredildiği iddia edilmektedir. Başka bir söylemle, Varlık fonuna devredilen Eti Maden İşletmeleri yabancılara satılması adına böyle bir yöntem uygulandığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda Dünya’da bor rezervinin %72’sini elinde bulunduran Eti Maden İşletmelerinin yabancı sermayeye satılacağı iddiaları doğru mudur? Eti Maden İşletmeleri yabancı sermayeye satılabilmesi adına Varlık Fonuna mı devredilmiştir? Dünya’da birinci sırada olduğumuz bor rezervlerimiz Varlık fonuna devredilmesi ile yabancılara mı verilecektir? Söz konusu şirketlerin Varlık Fonuna devredilmesindeki amacınız nedir? Bor kaynaklarımız kısa veya uzun vadede borçlanmak için ipotek gösterilerek daha sonra yabancılara mı devredilecektir?”