AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’İN KEÇİ ENVANTERİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

ARTVİN’İN KEÇİ ENVANTERİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

ARTVİN’İN KEÇİ ENVANTERİ ORTAYA ÇIKARILIYOR

Yaban Keçileri Sayıldı

ARTVİN-Artvin Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Yaban Keçisi Envanter çalışmasını yapıldı. Her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen ve aynı noktada, aynı saatte yapılan çalışmada, yaban keçileri sayılarak gözlemlendi.

Yapılması planlanan 23 Bin 500 hektarlık alanın, engebeli arazi olması nedeniyle sadece yüzde 40’lık bölümde sayım gerçekleşti. 93 kişinin katılımıyla, 37 noktada yapılan sayım sonunca 1037 adet yaban keçisi sayıldı.

Artvin Yusufeli Baraj sahası içerisinde yer alan İşhan Köyü mevkiinde sarp arazide yaklaşık 37 noktada 93 personelle yapılan Yaban Keçisi envanter çalışmasında gözlemciler gördükleri hayvanların cinsini, yaşını ve sayılarını not ederek kayıt altına aldı.

Ayrıca gözlem sırasında rastlanan kurt, çakal, keklik, sakallı akbaba, kartal, tavşan, domuz ve atmaca gibi hayvanlarda kayıt altına alındı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Avcılık Yaban Hayatı Programı öğretim görevlisi Yasin Uçarlı; “Çok erken saatte geldik daha gün ışımadı ve hayvanlar aktiviteye başlamadan önce biz gözlem noktalarımızda olup eş zamanlı şekilde sayım tekniklerini kullanarak envanter çalışmamızı gerçekleştireceğiz.

Burası yaban keçisinin doğu Karadeniz bölgesinde ki en iyi yayılış gösterdiği noktalardan bir tanesi.  Av turizmi kapsamında da çok iyi gelirlerin elde edildiği bir nokta. Avcılıktan önce doğal kaynakların korunması anlamında elimizde ki mevcut sayını mevcut bilgilerin popülasyon dinamiği ve popülasyon yapısı anlamında ortaya konulması gerekiyor. Bunun en temel kısmı envanter aşaması, ondan sonra ki kısımda bununla ilgili planlamalar karar mekanizmaları devreye giriyor.  Özellikle habitat kullanımı anlamında planlayıcılara öncelikli alanların ortaya konulması anlamında yardımcı olacak bir çalışma yapılacak. Bu sahada yaklaşık 10 – 12 yıldır düzenli olarak Kasım – Aralık aylarında envanter yapılıyor.

Envanter çalışmasını bu senede geçen yıl olduğu gibi Aralık ayında yaptıklarını kaydeden Uçarlı;  “Yüksek kesimlere birazcık kar yağdı yaban keçileri biraz daha aşağı yükseltilere indi. Bizde gözlemleri o noktalara göre monte etmeye çalıştık. Böylelikle başarı şansımızı yükseltmeye çalışacağız. Yerelden rehberlerin katılımıyla birlikte çok geniş kapsamlı envanter çalışması yapacağız. Bunun bu saha için planlayıcılara ve diğer kesimlere katkı sağlaması en büyük amacımız” diye konuştu.

Artvin Doğa Koruma Mili Parklar Şube Müdürlüğü Orman Mühendisi Mevlüt Özyanık ise Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak her yıl Artvin Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme sahasında envanter çalışması yaptıklarını kaydederek bu yılda 37 nokta üzerinde çalışma yaptıkları dile getirdi.

Bunlar yılların vermiş olduğu tecrübelerle beraber yöre halkının da vermiş olduğu bilgiler dahilinde oluşturulmuş olan noktalar olduğunu kaydeden Özyanık, “Hayvanların birebir gözlemlerini de daha rahat yapabileceğimiz ve güvenliği de ön planda tutarak insanların zarar görmeyeceği rahat şekilde ulaşımı ama her ne kadar tehlike olmasa bile gördüğünüz gibi engebeli sarp kayalıklarda bu mücadeleyi vermeye çalışıyoruz.

Envanter çalışmasını 93 personelle yapıyoruz.  Çalışmalarımızda Artvin Çoruh Üniversitesi başta olmak üzere köy muhtarlıkları yöre halkı Doğuş grubunun enerji santrallerinde kurumumuz adına görev yapmakta olan teknik personel bizlere destek veriyor.

Dolayısıyla da daha sağlıklı ve alanı daha iyi tarayabilmemiz için biz noktasal bazda envanterimizi yapmış olsak bile yürümede işin içine girerek daha sağlıklı ve daha fazla alan taramış oluyoruz” dedi.

Ayı ve çengel boynuzlu dağ keçisi envanterinin ardından yaban keçisi envanter çalışmasıyla Artvin ili 2016 envanter çalışması tamamlandı.

HAYATİ AKBAŞ