AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE ‘TOPRAĞIN TERİ’ SERGİSİ AÇILDI

ARTVİN’DE ‘TOPRAĞIN TERİ’ SERGİSİ AÇILDI

ARTVİN’DE ‘TOPRAĞIN TERİ’ SERGİSİ AÇILDI

Artvin Gençlik ve Spor Kulübü tarafından yapılan ‘Toprağın Teri’ projesinin sergisi Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde yapıldı

ARTVİN-Gençlik Ve Spor Bakanlığı ‘Gençlik Projeleri Destek Programı’ kapsamında Artvin Gençlik ve Spor Kulübü tarafından yapılan ‘Toprağın Teri’ projesinin sergisi Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde yapıldı.

Sergi açılışına Artvin Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, AK Parti İl Başkanı Erkan Balta, Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, Artvin Kültür Turizm Müdürü Özner Bilmiş, Toprağın Teri Proje Koordinatörü Fatma Genç ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış kurdelesinin kesiminin ardından davetlilere sergi hakkında açıklama yapan Toprağın Teri Proje Koordinatörü Fatma Genç, proje kapsamında Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çanak, çömlek ve çini geleneğini inceleyerek eski ile yeni karşılaştırmalı bir sergi şöleni oluşturduklarını belirtti.

Genç, ‘‘Projenin gerçekleştirilmesi aşamasında öncelikle projenin gençlerin beğenisine sunulup talep belirlenerek istenilen sayıya ulaşılması hedeflenmişti. Gençlik ve Spor Kulübü ‘Toprağın Teri’ adlı proje içeriğinde mevcut olan eski Çanak-Çömlek inceleme, Maçahel (Camili) gezisini gerçekleşti.

Yüzyıllar boyu tarihimizde var olan çanak-çömlek ve çinicilik, coğrafyamızın genç elleri ile tekrar şekilleniyor. Yaklaşık bir buçuk aydır İskebe Şehir Stadı altında devam eden eğitimler ve öğrencilerin ürettikleri ürünler sergimiz için şekil almaya başladı. Atölyemizde sanat eserlerini üreten gençlerimizi zihinlerini doğru kanallar ile dinlendiriyorlar. Bu amaçla gençlerimiz ders içeriklerini uygularken Maçahel (Camili )köyüne bir günümüzü ayırarak yüzyıllar önce yapılmış Çanak-Çömlekleri inceleme fırsatı buldular. Bu anlamda 100 kişilik başvuru ile 60 kişinin yararlandığı bu projeye, önceliğimizi ve önemimizi kurum amirleri ve gençlik çalışanları olarak sürdürdük.

Camili köyü gezi esnasında yaklaşık 2 asırdır var olan ahşap yapıda olan Camili Köyü Camisini inceleyip, ahşap oymaları ile dikkat çeken camiyi resmetme fırsatı buldular. Ardından öğrencilerimizle birlikte projesini esas amacı olan Çanak-Çömlekleri incelemek için köy sakinlerinin kapısı çalındı. Bizleri evlerine misafir ederek evlerinde bulunan eski yapıdaki toprak kapları öğrenciler daha yakından incelediler.300 yılı aşkındır yapılan toprak kaplar, gençlerin bir hayli dikkatini çekti. Toprağın Teri proje içeriğinde mevcut olan eski toprak kaplar incelenerek resmedilmiş olup, kendi yaptıkları ürünlerle birlikte sergide karşılaştırma anlamında bir görsel şölen oluşturduk’’ dedi.

Proje kapsamında kursiyerlere verilen eğitimlerden de kısaca bahseden Genç, ‘‘ Kurs boyunca Serbest pano tasarımı, sucuk yöntemi ile form şekillendirmek ve pano şekillendirme uygulandı. Dik form boyama, pişmemiş ürün üzerine dekor çalışmaları uygulandı. Parmak dengeleme ve oran-orantı temel alınarak teknik eğitimler verildi. Turnet dediğimiz aracın üzerinde kırmızı ve şamot dediğimiz beyaz çamurla çanak-çömlek işleri yapıldı. Sır hazırlama ve sırlama yöntemi uygulama yaparak teknik detaylar aktarıldı. Çini motifleri sırlama denemesi yapıldı. Turnet ve beyaz çamurla serbest çalışmalar gerçekleştirildi. Serbest pano tasarımı, sucuk yöntemi ile form şekillendirmek ve pano şekillendirme uygulandı. Dik form boyama, pişmemiş ürün üzerine dekor çalışmaları uygulandı. Turnet dediğimiz aracın üzerinde kırmızı ve şamot dediğimiz beyaz çamurla çanak-çömlek işleri yapıldı. Sır hazırlama ve sırlama yöntemi uygulama yaparak teknik detaylar aktarıldı. Çini motifleri sırlama denemesi yapıldı. Turnet ve beyaz çamurla serbest çalışmalar gerçekleştirildi. Parmak dengeleme ve oran-orantı baz alınarak teknik eğitimler verildi. Pişmemiş ürün üzerine dekor çalışmaları uygulandı. Serbest obje çalışmaları gerçekleşti. Yapılan Ürünlerin fırınlanması için kuruma şaması geçtikten sonra fırına yerleştirme gerçekleşti. İlk Pişirim olan bisküvi pişiriminin ardından boyama gerçekleştirildi’’ diye konuştu.

Konuşmanın ardından davetliler sergiyi gezerek çalışmalar hakkında kursiyerlerden bilgi aldılar. El emeği göz nuru eserler davetlilerden tam not aldı.

HAYATİ AKBAŞ