AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE MADEN ÇALIŞANI İŞLERİNİ GERİ İSTİYOR

ARTVİN’DE MADEN ÇALIŞANI İŞLERİNİ GERİ İSTİYOR

ARTVİN’DE MADEN ÇALIŞANI İŞLERİNİ GERİ İSTİYOR

 

Cengiz İnşaat’a bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Artvin Murgul maden işletmelerinde iş yavaşlatması gerekçesiyle 634 işçi işten çıkartıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Cengiz İnşaat’a bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Artvin Murgul maden işletmelerinde iş yavaşlatması gerekçesiyle 634 işçi işten çıkartıldı.

Cengiz İnşaat bünyesindeki Eti Bakır A.Ş.’nin Artvin Cerattepe ve Murgul Damar’daki işletmelerinde işçiler eş zamanlı olarak iş yavaşlatma hakların kullanmış bunun sonucunda ise Cengiz İnşaat Murgul ve Cerattepe işletmelerinde kapatma kararı aldı.

Diğer maden şirketlerinin şartlarına göre kendi şartlarının oldukça kötü olduğunu savunan işçiler, maaşlarında yüzde 25 zam ve yılda iki defa ikramiye talep eden işçiler 4 gün boyunca iş yavaşlatma ve durdurma hakların kullanmış, bunun sonucunda ise Cengiz İnşaat tarafından 2006 yılında itibaren çalışmaları devam eden fabrika kapatıldı.

Bir aydır işsiz olan 634 işçiye SGK tarafından işlerine son verildiğine dair mesaj gönderildi. Bunun üzerine birçok görüşme yapan ve yasal haklarını kullanan işçiler son olarak imza toplayan işçiler fabrika önünde toplanarak ateş yakıp beklediler.

İnsanı Duygularla Yaşayalım Diye Zam Talebinde Bulunduk

Eti Bakır A.Ş Fabrikada ekskavatör olarak çalışan Osman Çelikarslan, “Fabrika çalışanları olarak her yıl zam taleplerimiz oluyordu. İnsani duygular yaşayalım diye geçmişe yönelik işçilerin fedakârlıklarından ve mesleki hastalıklar giderek artmasından dolayı zam taleplerimizi bu yıl yüksek tuttuk” dedi.

Ayıca çalışanlar arasında ücret dengesizliği olduğunu ifade eden Çelikarslan, “İşçiler eşit koşullarda çalışıyor ama bazı işçiler arasında yaklaşık 300 liranın üzerinde fark var. Bizde bunlarında giderilmesi konusunda şirket yetkililerine talepte bulunduk” diye konuştu.

Lokavt kararını bize bildirmek zorunda

Çelikarslan, “Biz bu fabrikada özveriyle çalışıyoruz. Hepimiz işimize sadık, işine sahip çıkan içinde her an gibi şekilde art niyet olmayan grev süreci yaşandı. Şirket kapatma kararı alabilir lokavt kararı da ala birli ama bunu bize bildirmek zorunda.

Şirketin Blöfü olarak düşündük

Her yıl Ocak ayında kapatılıyor deniliyordu bizde bu yıl yine kapatılıyor deyince şirketin blöfü olarak düşündük kimsede inanmak istemedi. Neden kapatılsın ki üretim var,  zarar etmiyoruz, fiyatlar belli ülkemizde bakıra ihtiyaç var.

Öyle bir maddeden çıkış verildi ki tazminat bile alamadık

Bize öyle bir maddeden çıkış verildi ki tazminatlarımızı alamadık maaşlarımızı alamadık. İşsizlik ödeneklerimizi alamadık” şeklinde konuştu.

Bir aydır bekleme sürecinde olduğunu ifade eden Çelikarslan, “Siyasiler devreye girdi, milletvekilleri devreye girdi. İyi niyet çerçevesinde bütün muhtarlardan, siyasi temsilcilerinden, belediye başkanlarından, il genel meclis üyelerinden, esnaf odalarından, imza topladık üst yazı yazık ve şirkete teslim ettik. Özlük haklarımızla birlikte işimize geri dönmek istiyoruz. Bu olmuyor tazminatlarımızı, ödeneklerimizi yapsınlar. Bizi de rahat bıraksınlar başka işlere gidelim başka işlerde çalışalım” dedi.

Çay Simit Hesabı Yapmıyoruz

İşten çıkarılan işçilerden Kerim Özbaş, Simit çay hesabı yapmayacaklarını belirterek, “Bizim çalıştığımız sektör belli, verdikleri ücrette ortada. Bu kadar insanın toplayışı bir hak arayışıdır. Kimileri tarafından yaptığımız olumsuz gözükebilir, ama buradaki işçilerin hiç biri olumsuz bir tavır sergilememiştir. Olumsuz tavrı şirket tarafı sergilemiştir. Burada çalışan işçilerin hepsi her zaman çalıştığı bu iş yeri için özveri göstermiştir. Emeğini ortaya koyarak ailesinden feragat etmiştir. Bunu defalarca şahit oldum. Adamın eşi doğum yaparken işe gidiyor, doğuma gitmiyor. Özveri ile çalışan insanların hak arayışında bu kadar yıpratılmaması gerekiyor. Çalıştırmak istemiyor olabilirsin ama çıkış verdiğiniz maddeye baktığınız zaman insan bir düşünüyor ben sana ne yaptım. Özveriyi, emeğimi benden istiyorsun, çıkış verdiğin madde ile beni karalama listesine koyuyorsun. İş kanunun 29. maddesinden çıkış vermiş. Ben bu kadar özveri ile çalışacağım sen benim çıkışımı bu şekilde yapacaksın. Beni çalıştırmıyorsan çalıştırma ve çıkarırken karalama. Ben hak arayışına girdiğim zamanda yadırgama. Burada hiçbir insan şerefini namusunu para için satmaz. Siz resmen bu insanları karalıyorsunuz. Sonrada anlayış bekliyorsunuz. İyi niyet bekliyorsunuz.  Ben Türkiye’de adaletin olduğuna inanan bir insan olarak bu kadar insanın haksızlık karşısında susmayacağına inanıyorum” dedi.

Özbaş, çıkış işlemlerinin hiç biri yasal olmadığını ve hak arayışı için gerekli mercilere de başvurduklarını söyledi.

Açıklamaların ardından basın açıklamasının sona erdi.