ARTVİN’DE “BİTKİSEL ÜRETİM FAALİYETLERİ” ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Artvin’de, ilin bitkisel üretim faaliyetlerin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak amacıyla “Bitkisel Üretim” konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Hayati Akbaş
ARTVİN-Artvin’de, ilin bitkisel üretim faaliyetlerin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak amacıyla “Bitkisel Üretim” konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Artvin Valisi Ömer Doğanay, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, yaptığı konuşmada, devlet olarak ilde bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki projelere ve çalışmalara büyük önem verdiklerini ve her türlü desteği çiftçilere sağladıklarını söyledi.
Artvin’in potansiyel zenginliklerinin bulunduğunu belirten Vali Doğanay, “Topraktan kopmak mümkün değil. Sanayileşmenin yanı sıra mutlaka tarıma fazla önem vermeliyiz. Tarım vazgeçilmez bir ihtiyacımızdır. Devlet olarak üreticilerimize ve çiftçilerimize her türlü desteklerimiz artarak devam ediyor. Artık girişimcinin de kendi ayakları üzerinde durması çok desteğe ihtiyacı olmadan yürümesi gerektiğini düşünüyorum. “ dedi.
Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında tarımda kaliteli ve güvenilir üretim hedefinin bulunduğunu kaydeden Doğanay, “ Hedefimiz ülke olarak tarımda rekabet gücünü artırmış ürettiği ile ve insan gücüyle dünyada ve bölgede söz sahibi ülke olmaktır. Ülkemizin bu hedefi doğrultusunda Artvin’in de başka bir hedefi olamaz.” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Üretim Genel Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise, bakanlık düzeyinde daire başkanları ve yetkililerin Artvin’deki çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve çözüme kavuşturma gayesiyle bugün Artvin’de olduğunu söyledi.
Artvin bölgesinin Akdeniz, Karadeniz ve Osiyenik gibi 3 farklı iklimin bir arada yaşandığını belirten Durmaz, “Artvin, zengin su kaynakları, sahip olduğu farklı yaşam ortamları sayesinde çok sayıda farklı bitkinin yetişebilmesine imkan tanımış olup, ülkemizin bitkisel tür çeşitliliği bakımından en zengin ilidir. “dedi.
Artvin’in yüzölçümünün sadece % 9’unda tarımsal faaliyetlerin yapılabildiğini vurgulayan Durmaz, Yıllardır küçük aile işletmeleri şeklinde süregelen ve her alanda makineli yapma imkanına sahip olunamaması kısıtlarına rağmen ülkemiz için stratejik değeri olan fındık ve çay ürünlerinin üretimi ile tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır.” diye konuştu.
TUİK’in 2016 yılı verilerine Artvin’de 55 bin 162 dekarlık alanda 36 bin 953 ton tarla bitkileri üretiminden patates 16 bin 941 ton üretimiyle ilk sırayı aldığını kaydeden Durmaz, şunları söyledi :
“Patatesi sırasıyla 12.172 ton yeşil ot, 2.835 ton silajlık-hasil mısır, 3.035 ton dane mısır ve 1.324 ton fasulye takip etmektedir. Ayrıca 2016 yılında 190 bin 976 dekarlık alanda 179 bin 468 ton meyve üretimi gerçekleştirilmiştir. Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Durmaz, Artvin ilinde üretilen tarımsal ürünlerin ülke genelindeki payına bakıldığında fındık üretimin % 1,2’sine, yaş çay üretimin % 11,54’üne ev sahipliği yaparak tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır.” dedi.
Durmaz, bakanlıklarının ekolojik dengenin korunarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketiciye kaliteli, güvenilir ürünlerin sunulması öncelikli hedeflerinin olduğunu da kaydetti.
Doğal çiçek soğanı üretiminin önemine işaret eden Durmaz, “Murgul ilçesinde Koruyucular Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifince 2012 yılında doğal çiçek soğanlarının doğadan toplanması, üretimi ve ihracatı kapsamında faaliyetleri var. Bu kooperatifimiz doğal çiçek soğanını yurt dışına ihraç etme yetkisine sahiptir.” dedi.
AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da çalıştayların Artvin’in tarım sektöründeki sorunlarının çözümü noktasında önem arz ettiğini söyleyerek, “Artvin bağrında barındırdığı 2 bin 727 adet bitki çeşitliliğiyle en zengin ilidir.” dedi.
Çiftçinin işine sahip çıkması durumunda bir şeylerin yapılabileceğini belirten Kışla, siyasiler ve bürokratlar olarak çiftçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için gayret göstereceğini söyledi.
Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur ise, “İlimizde bitkisel üretim faaliyetlerin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak, bu sorunları sektörün tüm paydaşlarının katılımı ile ortak akıl çerçevesinde çözüme kavuşturmak, gerek genel bütçe gerekse özel bütçe kaynakları ile yürütülen projelerle ilimizde güvenilir gıda üretimini gerçekleştirmek, çiftçi refahını artırmak, gübre ve ilaç kalıntısı içermeyen kaliteli ve verimli doğal ürünler yetiştirerek halkımızın tüketimine sunmak amacıyla çalıştay düzenledik.” dedi.
Çalıştay konuşmaların ve teknik bilgilerin sunulmasının ardından üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri konusundaki taleplerin karşılıklı görüşülmesinin ardından sona erdi.
Artvin Valiliği ve Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen çalıştaya, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, bakanlık temsilcileri, ilçe kaymakamları, kooperatif başkanları ve çiftçiler katıldı.