AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE 2017 YILI İÇERİSİNDE 12 BİN 200 KANSER TARAMASI YAPILDI

ARTVİN’DE 2017 YILI İÇERİSİNDE 12 BİN 200 KANSER TARAMASI YAPILDI

ARTVİN’DE 2017 YILI İÇERİSİNDE 12 BİN 200 KANSER TARAMASI YAPILDI

 

Artvin Sağlık Müdürlüğü Kanserler Mücadele kapsamında İlimizde 2017 yılı içerisinde toplam 12 Bin 200 kanser taraması yapıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Sağlık Müdürlüğü Kanserler Mücadele kapsamında İlimizde 2017 yılı içerisinde toplam 12 Bin 200 kanser taraması yapıldı.

2 Bin 595’i meme kanseri taraması, 3 Bin 606’sı serviks kanseri taraması, 5 Bin 999’u kolon kanseri taraması yapılarak bu taramalar sonucunda serviks kanseri taramalarında 55, kolon kanseri taramalarında  59, meme kanseri taramalarında ise 6 kişi pozitif olgu olarak belirlendi.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “4 Şubat Dünya Kanser günü” kapsamsında kanser taramasıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:“Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı yöntemleri ve tedavideki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaşam süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi günümüzde giderek daha da artmakta, her yıl daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir.

Kanser, dünyada ölüm sebepleri arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanserin önlenebilir hastalıklar arasında olması, kanser taramalarını önemli ve gerekli kılmaktadır. Tedavinin etkili ve çok daha kolay yapılabildiği erken evrelerde tanı konulması amaçlanmalıdır. Toplumun risk altında olan bölümü hedef alınarak, belirti ve şikâyetler ortaya çıkmadan klinik test ve muayenelerle yürütülen her türlü sağlık hizmeti, kanser taraması olarak değerlendirilebilir.

Ülkemizde “Ulusal Kanser Tarama Standartları” (UKTS) içerisinde 20 Temmuz 2004 tarihinde “Kadınlarda Meme Kanseri Taramaları için Ulusal Standartları”, 29 Mayıs 2007 tarihinde “Serviks Kanseri Ulusal Tarama Standartları” ve 25 Mart 2009 tarihinde “Kolorektal Kanser Ulusal Tarama Standartları” yayınlanmış ve 2012 yılında bu standartlarda yapılan bazı değişikliklerle birlikte uygulanmaktadır

Meme kanseri, serviks kanseri ve kolorektal kanser (KRK) hastalarının erken evrelerde tespit edilmesi için yapılan toplum tabanlı tarama programları, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilmektedir. Bu öneriler doğrultusunda ülkemizde de meme, serviks kanseri ve KRK taramalarına ilişkin ulusal standartlar oluşturulmuştur.

Meme kanseri, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda da en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde önerilen tarama yöntemi mamografidir. Kadınlarda 40 yaşında taramaya başlanması ve 69 yaşına kadar her iki yılda bir tarama yapılması önerilmektedir.

Ülkemiz koşulları dikkate alındığında kolorektal kanser taraması için gerçekleştirilebilir hedef, tüm erkek ve kadınlarda 50 yaşında başlayan ve 70 yaşında biten  toplum tabanlı taramadır. Gaitada gizli kan testinin her iki yılda bir, kolonoskopinin ise her 10 yılda bir tekrarlanması önerilmektedir. Serviks kanser taraması için gerçekleştirilebilir hedef, kadınlarda 30 yaşında başlayan ve 65 yaşında biten toplum tabanlı taramadır. HPV veya Pap-smear testinin her beş yılda bir tekrarlanması önerilmektedir.

İlimizde 2017 yılı içerisinde toplam 12.200 kanser taraması yapılmıştır. Bunların  2595’i meme kanseri taraması , 3606’sı serviks kanseri taraması , 5999’u kolon kanseri taramasıdır. Bu taramalar sonucunda serviks kanseri taramalarında 55, kolon kanseri taramalarında  59, meme kanseri taramalarında ise 6 kişi pozitif olgu olarak belirlenmiştir.”