AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN KÖYLERİNDE TANDIR EKMEĞİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

ARTVİN KÖYLERİNDE TANDIR EKMEĞİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

ARTVİN KÖYLERİNDE TANDIR EKMEĞİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Sıkça artan ekmek fiyatları ve ekmeklerde kullanıldığı iddia edilen katkı maddeleri nedeniyle birçok vatandaş daha sağlıklı ve ucuz olan tandır ekmeğine yöneliyor.

Hayati Akbaş

YSUSFELİ-Sıkça artan ekmek fiyatları ve ekmeklerde kullanıldığı iddia edilen katkı maddeleri nedeniyle birçok vatandaş daha sağlıklı ve ucuz olan tandır ekmeğine yöneliyor. Artvin merkezde’ de yapılmaya başlayan tandır ekmeği çok insanın damak zevkine hitap ediyor. Kırsal kesimlerde yaşayan özellikle köylülerin vazgeçilmezi olurken hem sağlıklı hem de maliyeti ucuz olması nedeniylede köylülerin ilk tercihi oluyor.

Tandır ekmeği pişirmenin bir ustalık olduğunu yeni nesil gelinlerin tandır ekmeği pişiremediklerini dile getiren Artvin Yusufeli ilçesine bağlı Alanbaşı köyünde ikamet eden vatandaşlardan Emine Yurt tandır ekmeğinin hem ucuz hem de sağlıklı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 59 yıldır köyde yaşayan Emine Yurt tandır ekmeğini pişirdiğini belirten tandır ekmeği pişirmenin bir sanat işi olduğunu ifade ederek “59 yıldır yaşadığım bu köyde tandır ekmeğini pişiriyorum. Tandır ekmeği hem sağlıklıdır hem de ucuzdur. İnsanları rahatsız etmiyor. Daha önceleri eşim fırında getirdiği ekmeği yiyemiyorduk. Bizi rahatsız ediyordu. Çocuklarda tandır ekmeğini beğeniyordu. Şimdilerde herkes rahata alışmış fırından gidip alıyorlar. Eskiden biz onca işimiz gücümüz olurdu çamaşır makine’ sı yoktu, bulaşık makine’ sı yoktu çamaşırı’ da bulaşığı’ da hep elimizde yıkardık. Onca işin arasında birde çocuklar vardı bağa bahçeye yetişirdik. Dışarıdaki işleri bitirirdik bide eve gelirdik çocuklar aç herif aç kaynana kayınpeder hepsini doyururduk. Haftada bir kerede tandırda ekmek pişirirdik. Şimdilerde öylemi çamaşırı’ da bulaşığı’ da makine yıkıyor. Bir ekmek kalıyor oda hazır geliyor. Ama ben gene ekmeğimi ketemi tandırda yapıyorum onun yeri onun lezzeti bambaşka hem de sağlıklıdır. ” dedi.

Ekmeği nasıl pişirdiklerini, tarladan tandıra, tandırdan sofraya gelen lezzetli ekmeğin nasıl oluştuğuyla ilgili bilgi veren Emine Yurt “Köylerde yaşıyoruz. Hazır un almıyoruz. Ektiğimiz buğdayın hasat zamanı geldiğinde hasadımızı yaparak buğdayları değirmene götürüyoruz. Bizim burada suyla çalışan bir değirmenimiz var. Değirmenci Hamdi dedeye götürürüz orada buğdayları öğütür un haline getirirler. Bize haber ederler bizde gider eşeğe yükleriz getirir ambarımıza koyarız. Kış bahara kadar o unları kullanırız. Bu bizim için çokta ekonomik oluyor. Kışın un derdine düşmüyoruz. Hala benim ambarımda üç yıla yetebilecek öğütülmüş un var. Üç günde bir tandırlarımızı yakarak ekmek pişirecek dereceye getirip hazırladığımız hamuru getirerek ekmek pişiriyoruz. Aynı şekilde içli kete dediğimiz ekmeği de yapıyoruz. Her seferinde 50-60 ekmek pişiriyorum” diye konuştu.

Tandır ekmeğinin uzun süre bayatlamadan muhafaza edilebileceğine dikkat çekerek Emine Yurt; “Tandır ekmeği normal fırınlarda yapılan ekmeklerden daha sağlıklı ve uzun süre korunabiliyor. Pişirdiğimiz ekmeği muhafaza ediyoruz. Üzerinde günler dahi geçse tadında hiçbir şey değişmez.o sizlerin aldığı ekmek ertesi güne hemen bayatlıyor.tandır ekmeği pişirildiği gün gibi tazeliğini koruyor. Fakat hazır yapılan ekmekler ise bir gün aradan geçtikten sonra bayatlıyor ve bayatlayan ekmeği insanlar yemeden ya çöpe atıyor ya da hayvanlara veriyor. Tabi hayvanlara’ da vereceksin. Ama hazır ekmek alınca bayatlıyor ertesi gün kimse yüzüne bakmıyor.” şeklinde konuştu.