AnasayfaArtvin'den Haberler“ARTVİN İNSANI İÇİN ORMAN VE EKONOMİ” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

“ARTVİN İNSANI İÇİN ORMAN VE EKONOMİ” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

“ARTVİN İNSANI İÇİN ORMAN VE EKONOMİ” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

 

Artvin Valiliği ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce “”Artvin İnsanı İçin Orman ve Ekonomi” konulu çalıştay düzenlendi.

Hayati Akbaş

ARTVİN– Artvin Valiliği ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce “”Artvin İnsanı İçin Orman ve Ekonomi” konulu çalıştay düzenlendi.

Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Artvin İnsanı İçin Orman ve Ekonomi” konulu çalıştay yoğun katılımla gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayda Artvin Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalarının yer aldığı bir sunum izlendi.

Artvin Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ise kurumlarının faaliyetleri, çalışmaları ve projeler hakkında bilgi verdi.

Artvin Valisi Ömer Doğanay ise, kenti daha yaşanılabilir hale getirmek için çalıştıklarını, adeta orman hazinesinde bulunan Artvin’in bunu değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise, Artvin’in orman zengini bir kent olduğunu belirterek,   Artvinlilerin de orman dostu insanlar olduğunu söyledi.

Artvin’in yüzde 57’sinin ormanlık alana sahip olduğunu kaydeden Kışla, “Yaklaşık yüzde 95’i orman köylüsü olan bir iliz. Artvinliler olarak orman dostu insanlarız.  Artvin’in ormanları talan eden değil koruyan bir yapısı var. Ama böyle bir ilin sorunları da var problemleri de var konuşulacak çok şeyi de var.  Bu kadar ormanı olan bir ilde nimetlerini yeterince istifade edebiliyor muyuz burası biraz su götürür.  Şimdi buradan bir şeyler çıkartalım.  Meyve ve yemiş türleriyle ilgili tarımda da bir çalışma yapılıyor.  Doğrusu Artvin’ in orman ve meyve envanterinin çıkması lazım. Özellikle meyve genlerinin tespiti yapılmalı ve bunların yok olmaması lazım,  koruyalım istiyorum. Bu konuları DOKA bir destek veriyor.  Orman da buna destek versin.  Birkaç yıl bu çalışma yapılsın.” dedi.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin ise, yeşil Türkiye’yi daha da yeşil yapmak adına 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek, “İnşallah dünyada yaşayan 7 milyar insan için de fidan dikeceğiz. An Şahin, organizasyonun kentte yaşayan insanların gelirinin artması noktasında ve ormancılık çalışmalarında katma değer oluşturacağını söyledi.

Şahin, orman teşkilatının 1839’dan itibaren doğa ve insanın hizmetinde çalışmalarını sürdürdüğünü, son 15 yılda hem mantalite hem de anlayış olarak çok farklı ürünlere doğru yönelmeye başlandığını dile getirdi.

“Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik.” diyen Şahin, şehir ormanları, piknik ve mesire alanlarıyla ormanların insanlara açıldığını anlattı.

Şahin, “Devlet ve millet el ele bu ormanları işletme ve bu ormanlarda yaşama birlikteliğini sağladık. Yeşil olan Türkiye’yi daha da yeşil yapmak adına 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. İnşallah dünyada yaşayan 7 milyar insan için de fidan dikeceğiz. 7 milyar fidanı Sayın Bakanımızın talimatıyla toprakla buluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

Orman köylüsünü kırsal kalkınmanın motifi ormancılık faaliyetleriyle desteklediklerine dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti: “ORKÖY kredileri ile köylümüzü destekledik. Arıcılık, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu gibi desteklerimiz var. Bu yıl bize tahsis edilen ORKÖY kredisi dağıtıldı. Genel müdürümüzün talimatıyla ek bütçeyle yeniden ORKÖY kredisi alıp köylümüze dağıtacağız. 5 bin köye 5 bin orman projesini hayata geçirdik. Bu projemiz devam ediyor. Buralarda kuracağımız orman gelir getirici ağaçlardan oluşan ormanlar olacak. Özel ağaçlandırmada hibe miktarını yüzde 65’e kadar çıkardık. Tapulu arazisinde projesini yaptırıp ‘Ben özel ağaçlandırma yapmak istiyorum.’ diyen insanlarımıza yüzde 65 hibe kredisi veriyoruz.”

Artvin’de Kafkas ırkı arıların ürettiği balın kalitesine de değinen Şahin, bu konuda markalaşmanın önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından endüstriyel odun hammaddesinin Artvin ekonomisindeki yeri ve önemi, gelir getirici tür ağaçlandırmaları ve tıbbi aromatik bitkilerden faydalanma, orman köylüsüne gerekli sosyoekonomik ve altyapı desteğinin sağlanması, eko-turizm çalışmaları konu başlıkları anlatıldı.

Çalıştaya Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.