ARHAVİ’DEKİ ÇILGIN HES MAĞDUR ETMEYE DEVAM EDİYOR
Arhavi Kabisre Deresindeki Balık üretim tesisinin sıfır noktasına MNG tarafından HES santrali yapılıyor
ARHAVİ- Yapımı Türkiye gündemine oturan ve Belediye sınırları içinde yapımı projelendirilen ilk HES olan tesisin yapım çalışmaları devam ederken, beraberinde yeni mağduriyetler yaratmaya devam ediyor.
HES İNŞAATI BALIK ÇİFTLİĞİNİ KAPANMA NOKTASINA GETİRDİ.
Artvin’in Arhavi ilçesinde faaliyet gösteren ve Karadeniz bölgesinin en büyük Alabalık Üretim tesisi olan Papila alabalık üretim tesisi HES çalışmaları sonrası ciddi tehdit altında. HES inşaatını yapan firmanın dere yatağında sürekli çalışma yapmasından dolayı Alabalık Üretim Tesisinde peş peşe hasarlar oluşmaya başladı. Bu çalışmaların ısrarla devam etmesi sonrası tesis ciddi zararlar görerek kapanma aşamasına geldi.
20 YILLIK TESİS KAPANMA NOKTASINA GELDİ
2000 yıllarda büyük yatırımla faaliyete gecen Papila alabalık üretim tesisi o yıllarda Cengiz inşaatın bölgede taş ocağı açması sonrası dere yatağından akan suyun çamurlu akması ve beraberinde toprak taşıması ile yıllarca çamur ve toprak içinde kalarak zarar ettirilmiştir.
Papila alabalık üretim tesisi İşletme sahibi Papila ailesi konuyu yargıya taşımasına rağmen bir sonuç alamadı. Yargı aşamasının sürekli takipçisi olan aile Mahkemenin hasar tespiti için bilirkişi tespiti yapılmasını sağladı. Konuyla ilgili bilgi veren tesis sahibi Nadir Papila “Hukuki süreci bu aşamaya kadar getirdik ama KTÜ’den gelen bilir kişiler tespit yaptılar ama maalesef burada gördüklerini ve yaşadığımız mağduriyetleri Raporlarına yazmadıkları için mağduriyetimiz hala devam etmektedir.
CENGİZ İNŞAAT GÖZ GÖRE GÖRE TESİSİMİZİN KAPANMASINI İSTİYOR.
Biz Papila ailesi olarak Bölgenin en büyük Alabalık tesisini Ülkemiz ekonomisine kazandırdık. Ne var ki bu güzelim bölge göz göre göre yok edilmeye çalışılıyor. Tesisimizden 2 km. yukarıda Cengiz İnşaat dere yatağından yaklaşık 60 – 70 milyon ton kaya malzemesi çıkarmıştır. Söz konusu firmanın bu çalışması sonrası bölge harabeye çevrilmiş, dere yatağından akan çamurlu su ve toprak tesisimize ciddi zararlar vermiştir. Tüm uyarılarımıza karşılık Alabalık Üretim tesisimiz yıllarca zarar etmiştir. İlgili kurumlara yaptığımız tüm uyarılara rağmen söz konusu firma üzerinde hiçbir yaptırım uygulanmamış, deyim yerinde ise firma kollanmıştır. Yaptığımız tüm hukuki girişimlerimiz sonuç vermemiş tesisimiz yavaş yavaş atıl konuma sokturulmaya çalışılmıştır.
BÖLGEDE 6 HES PROJESİNE İZİN VERİLMESİ CİNAYETTİR
Ekolojik yapısı ile Türkiye’nin nadir vadilerinden biri olan Kapisre deresi üzerinde şimdide 6 HES İnşaat ruhsatı verilmiştir. Tesisimizin hemen yanı basında MNG tarafından yapım aşamasında olan HES projesi ile dere yatağındaki çalışmalardan dolayı gözle görülür bir şekilde dere yatağı seviyesini düşürmüştür. Bu çalışmalar nedeniyle Alabalık üretim tesisimizde ileri derecede çökmeler meydana gelmiştir. Tesisimizi koruma amaçlı yapılan istinat duvarları çökme aşamasına gelmiş ve tesisin neticesinde mininden yüzeye su çıkmaktadır.
DEVLETİMİZ BİZE VERDİĞİ İZİNLERİ YOK SAYAMAZ
Bizler bu tesisi yaparken Devletimizin ilgili tüm kurumlarından gerekli izinler alınarak tesisimiz üretim aşamasına gelmiştir. Bugünkü uygulamalar gösteriyor ki bizim Devletimizin ilgili kurumlarından alınan tüm izinler yok sayılmış, söz konusu firmalara her konuda kolaylıklar gösterilmeye çalışılmaktadır.
DEVLETİMİZDEN MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ
Bizler bölgemizde önemli bir boşluğu doldurduk, Ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. Ama gelinen noktada tesisimiz her geçen gün gözle görülür şekilde erimekte ve zarar etmektedir. Bizler ilgili kurumların bölgeye ve tesisimize gelerek inceleme yapmasını, bizim dışımızda yapılan çalışmaların tesisimize verdiği zararların tespit edilmesini bekliyoruz.
İzinleri alınmış bir tesis göz göre göre yok edilmeye çalışılmaktadır. Bizler bu duruma çare bulunmasını yetkililerden bekliyoruz” diye konuştu.
HAYATİ AKBAŞ