ŞAVŞAT COĞRAFİ İŞARETLERİNE KAVUŞUYOR
Şavşat Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıldır devam eden yöresel ürünlerden Korava ve Kete’ye Coğrafi İşaret alınması konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Hayati Akbaş
ŞAVŞAT-Şavşat Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıldır devam eden yöresel ürünlerden Korava ve Kete’ye Coğrafi İşaret alınması konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Şavşat Belediyesi Ülkü Ulusoy Kadın Yaşam-Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Başkan Yardımcısı Özcan Arslan, İl Encümeni Hasan Temiz, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Uzmanı Ümit Orhan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Ali Rıza Kul, Çoruh Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevgi Demir, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Fatma İpek ve Asistan Selver Tuğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eray Tezer, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Gizem Şahin ve Ziraat Mühendisi Fehime Arı, Şavşat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Asistanı Özdemir Parlak, Şavşat Kadın Derneği Başkanı Fatma Çelik ve Dernek Üyeleri, yerel ürün üretimi ve satışı yapan işletme sahipleri, İkram Bahçeci ve bal üreticileri, basın mensupları ve çok sayıda ilgili vatandaş katıldı.
Bilgilendirme Toplantısı’nın başlangıcında konuşma yapan Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk: “Coğrafi işaretleme, yerel değerlerin sürdürülebilir bir şekilde korunmasına, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasına, bölge ve kırsal ekonominin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Coğrafi işaretler bir ürünün, belirli bir ülke, yöre ya da bölge ile bağlantısını ifade eden sembollerdir. Bu işaretler, söz konusu yöreye özgü doğal ya da insan faktörlerinden oluşan özelliklerin ürüne kazandırdığı nitelik ve kalite itibariyle bölge ürünlerinin benzer ürünlerden ayırt edilebilmesini sağlamaktadır. Ancak ilçemizde bu güne kadar yöresel ürünlerle ilgili tescilli veya başvuru aşamasında coğrafi işaret bulunmamaktadır.
Kültürel ve yerel değerlerin özelliğini kaybettirmeden devam etmesini sağlamak yasal koruma ile mümkündür. İlçemiz, coğrafi işarete konu bal, korava, Şavşat ketesi, gorcolo peynir, silor, erişte, kesme çorbası, ayran çorbası, haşil, kuymak, peynir eritmesi, erişte, pancar, pekmez (dut-armut), pestil, ayrıca sepet, cecim, kilim, ahşap evler, vb. tarımsal ve hayvansal birçok çeşide sahip olmakla beraber en önemlisi korava ve Şavşat Ketesi’dir.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan teknik destek ile alacağımız koravanın ve Şavşat ketesinin Coğrafi İşaret olarak belirlenmesinin turizme olumlu etkisi yanında Türkiye’de 81 ili kapsayan “Türkiye Lezzet Haritası” çalışmasına göre 2205 çeşit yöresel yiyecek ve içecek arasına girecek ve ilimizin ve ilçemizin yerel kalkınmasına ve farklılaşmasına imkân verecektir.
İlçemiz için çok önemli olan Coğrafi İşaret için gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantıya katıldığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Öztürk’ün ardından Coğrafi İşaretler konusunda bilgilendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Uzmanı Ümit Orhan yaptığı sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Bilgilendirme toplantısının ardından katılımcılara coğrafi işaret alınması için çalışmaları devam eden kızılcık koravası ve Şavşat ketesi ikramında bulunuldu.