AnasayfaArtvin'den Haberler“KADINLAR SORUYOR MİLLETİN VEKİLİ İSRAFİL KIŞLA CEVAPLIYOR” KONULU PROGRAMA YOĞUN İLGİ

“KADINLAR SORUYOR MİLLETİN VEKİLİ İSRAFİL KIŞLA CEVAPLIYOR” KONULU PROGRAMA YOĞUN İLGİ

“KADINLAR SORUYOR MİLLETİN VEKİLİ İSRAFİL KIŞLA CEVAPLIYOR” KONULU PROGRAMA YOĞUN İLGİ

 

Artvin AK Parti Kadın Kolları tarafından düzenlenen “Kadınlar Soruyor Milletin Vekili İsrafil Kışla Cevaplıyor” konulu program yoğun ilgi gördü.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin AK Parti Kadın Kolları tarafından “Kadınlar Soruyor Milletin Vekili İsrafil Kışla Cevaplıyor” aldı programda 16 Nisan’da gerçekleşecek olan referandum oylaması öncesi Artvinli kadınlarla bir araya gelindi.

Artvin Öğretmenevin ’de gerçekleşen kadın Kolları “Kadınlar Soruyor Milletin Vekili İsrafil Kışla Cevaplıyor” aldı programa AK Parti Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin AK Parti İl Başkanı Av. Erkan Balta, Ak Parti Kadın Kolları İl Başkanı Reyhan Güneri, Artvin AK Parti il Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergül ve çok sayıda partili kadınlar katıldı.

Programda açılış konuşmasını Ak Parti Kadın Kolları İl Başkanı Reyhan Güneri yaptı. Güneri konuşmasında, “Öncelikle hepinizi selamların en güzeli, en hası, en başı olan Allah’ın selamı ile selamlıyor ve içinde bulunduğumuz tarihi süreç hakkında sohbet edeceğimiz kadınlar soruyor milletin vekili İsrafil Kışla cevaplıyor programımıza hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.

Bizler bir bütünün rengârenk parçalarıyız öyle bir bütün ki bir parçasının yokluğu dahi bütün Ahengi bozmaya yeter bu ahenkten rahatsız olan önce düşmanımız var ki; açık açık birliğimizi bozmak için mücadele ediyorlar.  Kendi ülkemizde yaşarken onların emirleri ile yıllarca onlar ne isterse onlarla yönetildik.  Sesimiz çıkmadı çıkarılmadı. Gün geldi liderler çıktı milletine sahip çıkıp ülkeyi zincirlerinden Kurtarmak istediler fakat bunu hazmedemeyenler izin vermediler hiç acımadan o liderleri yok ettiler.

Dillerinde özgürlüğü türkü edinenler özgürlüğün tam karşılığını yaşamadığımızı fark etmemizi istemediler. Başımızdan örtüler alınırken bizde söz hakkı tanımadılar. İmam hatipleri tercih edenlerin özgürlüklerini düşünmeden din vatana ihanet edecek hainlerin eline geçsin diye birer birer İmam hatipleri kapattılar.. Şimdi de yıllardır bu zulümleri yapanlar değiştirilmek istenen 18 maddeyi istemiyorlar istemeyecekler de Çünkü adaletsizlikleri fark etmeyelim diye kanun yasa Hak hukuk bilmemizi istemiyorlar. Vatana ihanet eden fetocuları teröristleri serbest bırakırken Adalet taraflı kalsın hainlerin lehine karar versin istiyorlar.

Vatana nasıl daha iyi hizmet ederiz diye değil, daha ne kadar  bu makamda kalır kaymağını yeriz diye düşünenler herkesin bir tek vasfa sahip olacak olmasına tahammül edemiyorlar.

Sorgulanmak istemiyorlar Çünkü geçmişlerinde işledikleri suçları bildiklerinden korkuyorlar.

Bu milletin evlatlarına güvenmiyorlar. Çünkü biliyorlar ki gençler ülkeye sahip çıkarsa ülke şahlanır Bu yüzden seçilme yaşının 18’e inmesine izin vermiyorlar.

Fakat bu ülkenin şahlanışına engel olmak isteyenler bilsinler ki bizler birbirimize tutundukça, güvenlikçe ilerleyişimize engel olamayacaklar.

Bizim tek derdimiz Vatan 15 Temmuz gecesi gördük ki Bu Vatana Ancak millet sahip çıkabilir.

Bu nedenle farklı düşüncelere sahip olsak da ortak Sevdamız vatan uğruna Vatanımıza sahip çıkalım.18 maddeyi iyice anlayıp kararımızı ona göre verelim diyor tekrar tekrar katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Güneri’nin açıklamalarının ardından AK Parti il Başkanı Erkan Balta partili kadınlara hitap etti.

Balta: Hayır Denilecekse Milletin İradesi Kandırılmış Olacak

Balta, konuşmasına önümüzdeki 10 günün çok değeri olduğunu ifade ederek, bu millet adına size önemli bir görev düşüyor. İftiralara prim vermeden ülkesi için doğru olanın Evet olduğunu söyledi.

Balta konuşmasının sonunda bir süre önce Artvin’e gelerek referandum çalışması yapan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin yalan söylediğini diyerek, “millete yalan söylüyorlar. Ancak çocuk kandıracak şeylere Hayır diyorlar. Yalanlardan ötürü Hayır denilecekse milletin iradesi kandırılmış olacak” dedi.

AK Parti il Başkanı Erkan Balta’nın açıklamalarının ardından Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe partili kadınlara önemli açıklamalarda bulundu.

Kocatepe: Beklediğimiz Sonuca Adım Adım Yaklaşıyoruz

Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe partili kadınlara önemli açıklamalarda bulunarak, “Beklediğimiz sonuca adım adım yaklaşıyoruz” dedi.

Kocatepe, 25 Bin Nüfuslu Artvin’e 25 Milyon TL bütçesinin olduğunu belirterek, Artvin’e ve ülkeye yapılacak yatırımların Başkanlık sistemi ile daha işlevsel hale geleceğini, yatırımların da daha hızlı bir şekilde yapılacağını aktardı.

Kocatepe, 16 Nisan’ın ilimiz Artvin için çok önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin milletin refah ve huzurunu arttıracak bir değişim hareketi olduğunu, vatandaşlara neden “Evet” denilmesi gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Program Kocatepe’nin ardından Milletvekili İsrafil Kışla’nın açıklamaları ile devam etti.

 

 

Kışla: Millete Kral Olmanın Peşinde Değiliz

Referandum çalışmaları hakkında bilgi veren Kışla; “Teşkilatlarımız çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Gerek salon toplantıları, gerek birebir ziyaretlerle ilk önce teşkilatlarımızı bilgilendirme toplantıları yaptık. Tabi bir taraftan da muhalefet tarafından bu 18 madde ile ilgisi olmayan, Anayasa değişikliği ile ilgisi olmayan yalanlarla ve çarpıtmalarla bir kampanya yürütülüyor. O bakımdan biz ulaşabildiğimiz kadar herkese doğru bilgileri ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Tabi insanlara bu bilgileri ulaştırdıktan sonra gerçekten sistemin ne derece kendileri için, milletimiz için, bir ihtiyaç olduğunu çok daha yakinen müşahede ediyoruz. Ve her gün geçtikçe de Evet oylarının arttığını görüyoruz” dedi.

Şimdi aslında parlamenter sistemi iyi irdelemek lazım, mevcut parlamenter sistemin ne olup olmadığını aslında milletimiz çok iyi biliyor. Bunu bir milletimize hatırlatırsak, sisteminde neler kazandıracağını çok iyi anlarız. Şu andaki parlamenter sistem, yani mevcut anayasayla yıllardır yönetilen bir ülkeyiz. 1960 darbesinden sonra 1961 darbe anayasasıyla bu ülke yönetildi. Bir sonraki de 12 Eylül ihtilalinden sonra da 82 anayasasıyla bugüne kadar yönetildik. Bir kere bütün partilerin bir anayasa değişikliği konusunda birkaç seçimdir milletimize vaatlerde bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Yani bu anayasa değişmeli diyor herkes. Değiştirelim deniyor. Bu konuyu tüm partiler seçim vaadi olarak yaptı. Nihayetinde bu anayasayı değiştirmek için komisyonlar kuruldu ve en büyük özveriyi Ak Parti gösterdi. 20 Milletvekili olan da 2 üye verdi. 40 milletvekili olan da 2 üye verdi. 100 milletvekili olanda 2 üye verdi. 300 ün üzerinde milletvekili olan Ak Parti’de 2 üye verdi. Yıllarca çalışıldı ama milletin önüne bir anayasa değişikliği getirilemedi. Bu aslında millete verilmişi sözün yerine getirilemeyişi bir eksiklikti. Neden bu zaman diye söyleniyor. İşte buradan girmek lazım. Yani parlamentoda bir anayasa değişikliği için 330’un üzerinde bir milletvekiline ihtiyaç var. E bunu Ak Parti tek başına sağlayamıyor. Devlet Bahçeli’nin böyle bir yol açması ve birlikte gelin değiştirmek istediğiniz bir anayasa varsa değiştirelim demesiyle bu süreç başlamış oldu. Ve parlamentoda bir darbe sonrası hazırlanan bir anayasa değişikliği değil milletin seçtiği milletvekillerinin, parlamentonun demokratik yöntemlerle değiştirmiş olduğu 18 maddeyi milletin huzuruna getirdik. Şimdi parlamenter sistem evet, bugüne kadar geldik. Bu sistemin en sıkıntılı yönleri nelerdir. Bir tanesi koalisyon, beni kimse koalisyonların tek parti iktidarından daha iyi olduğuna beni ikna edemez. Hiç kimse de söylemez zaten. 1950’den bu yana 50 yıl geçmiş arkadaşlar. 66 yılda 27 tane koalisyon dönemi yaşanmış. Peki, bu koalisyonların kaç yıl ömrü olmuş? 28 yıl. Şimdi 27 koalisyon 28 yıl. Bir koalisyon döneminin ömrü bir yıl 10 gün civarında olduğunu düşünürseniz. O başbakanın hangi icraatı yapacağını, o bakanın bakanlığı, işleyişi nasıl tanıyacağını, milletin ihtiyacını nasıl tanıyacağını, nasıl yatırım yapacağını bir düşünün. Allah’ınızı severseniz 28 yıl bu ülkede kayıp mıdır, kazanç mıdır? Bu 28 yılın başarılı bir icraat olarak sergilenmesi mümkün değil. Enflasyonlar o dönemde fırlar. Faizler o dönemde fırlar. Bir sürü krizler hep o dönemde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan 2. Temel aksaklığı çift başlılıktan kaynaklanan başbakan ve cumhurbaşkanı arasındaki krizlerdir. Bu krizlerin yaşanmadığını kimse iddia edemez. Hep milletin önünde gerçekleşiyor”  ifadelerini kullandı.

Kışla: Sistemin Eksikliklerini Anlat

Kışla, sistemin eksikliklerini anlatarak;  “Şimdi mevcut sistemin eksikliklerini anlatmam lazım. Şimdi parlamentoya gelince bakın kuvvetler ayrılığı deniyor. Nedir. Yürütme, yasama, yargı. 3 tane erk. Şimdi yasamanın etkinliğinin kalkacağı söyleniyor. Şu anda cumhurbaşkanı ile ilgili yasamanın meclisin her hangi bir yetkisi var mı? Soruyorum. Meclis cumhurbaşkanı ile ilgili bir denetim yetkisine sahip mi? Değil. Peki şu anda yasama yapan 2 özelliği var meclisin bir denetim ikincisi yasa yapma. Yasa yapma konusunda meclisin milletvekillerinin yani hükümetin tahakkümü altında olmayıp da münferiden bir milletvekilinin 20 yıl değil 50 sene milletvekilliği yapsa bir kanun teklifi verip de yasalaştıramaz. Çünkü tamamen yürütmenin altında kalmış, yürütme tamamen yasamanın üstünde, yürütmenin baskısı altındadır meclis. Hükümet tasarısı olarak kanun teklifi olur kanun çıkartmak için. Hükümet tasarısı ne gelirse hükümetten meclis ancak onu çıkartır. Şu andaki yasamaya bağımsız diyebilir misiniz? Tamamen yürütmenin emrinde yürütmenin güdümünde bir yasama var. Çünkü başbakan meclisten çıkıyor. Bakanlar meclisten çıkıyor. Meclis Tamamen yürütmenin kontrolü altındadır. Ve yürütmenin getirdiği program doğrultusunda yasama faaliyet yapıyor. Oysa yeni sistemde bir kere cumhurbaşkanlığının hiçbir kanun teklifini gönderme hakları yok. Sadece yılda bir kere bütçeyi gönderme hakları var. O bakımdan esas parlamento TBMM kendi şahsiyetine kavuşmuş olacak. Ve erkler ayrılığı tam yerine oturmuş olacak. Zaten bu sistemin en güzel özelliklerinden biri kuvvetler ayrılığını bir denge üzerinde tutmasıdır. Şu anda erk olarak Türkiye’de hükümet var cumhurbaşkanı var parlamento var yargı var. Bu karışıklık ortadan kalkacak. Yürütme kendi işini yapmış olacak. Yasama kendi işini ve denetim vazifesini yapacak. Yargıda kendi işini yapacak.

“Yürütme ile ilgili sıkıntılardan bahsediliyor. HAYIR cenahı bunu kuvvetli bir şekilde seslendiriyor. Ve bu birazda sanki tutmuş gibi gözüküyor. Deniliyor ki bu sistem tek adamlık getirecek, diktatörlük getirecek. Bu sistem hiçbir şekilde hiçbir kişiyi hedef alarak merkeze alarak hazırlanmış bir sistem değildir. Ülkenin ihtiyacı dikkate alınarak geleceğimiz için hazırlanmış bir sistemdir. Çift başlılık ile ilgili yaşanan sıkıntıları gördük. En çok yaşadığımız sıkıntılar başbakan ve cumhurbaşkanı arasında yaşanan, her ikisinin de yetkisinden kaynaklanan, yetki kullanımından kaynaklanan sıkıntılardır. Bunu Demirel ve çiller arasında yaşadık mı? Yaşadık. Bütün millet şahit mi buna. Erbakan ile Tansu Çiller hükümet kurdular. Birer yıl birer yıl başbakanlık yapacaklardı. Erbakan hoca bir yılını doldurdu. Erbakan istifa etti. Tansu hanım görev bekliyor. Demirel Tansu hanıma görev vermedi, Yalım Erez’e verdi. Sonrada Mesut yılmaza görev verdi. Aralarında sıkıntılar yaşandı mı yaşandı. Diğer taraftan Turgut Özal’la Mesut Yılmaz arasında yaşandı mı? Yaşandı. Ecevit ile Sezer yaşandı. Recep Tayyip Erdoğan Başbakan iken Ahmet Necdet Sezer ile yaşadı mı? Yaşadı. Bu sıkıntılar yaşanıyor arkadaşlar çünkü yürütmede cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yetki kargaşası var.

Bugüne kadar öyle bir yetki kargaşası var ki. Zaten cumhurbaşkanının millet tarafından seçilmesinden sonra tamamen yarı başkanlık sistemi geldi. Burada ister istemez sıkıntılar yaşanıyor.  7 Haziran seçimlerini tahlil etmek lazım. en yakın olarak gözleyebileceğimiz bir seçimdi. Peki 1 Kasım da millet ne yaptı aman koalisyonlara kalmayalım diye tekrar ak partiye sarıldı mı sarıldı. 7 Haziran da CHP üç parti ile birlikte koalisyon kurmak istediler ancak MHP istemedi HDP ile birlikte. Daha sonra CHP dedi ki gel sen başbakan ol yine kabul etmedi. Cumhurbaşkanı yetki verseydi başbakan olurdu peki MHP kaçıncı partiydi 4. HDP ye verseydi verirdi. HDP 3. Parti olarak halkın seçtiği parti miydi? Bunları millet mi seçti başbakan olması için. Hayır koalisyonlarla bir takım pazarlıklarla seçilmiş oluyor öyle değil mi? Peki koalisyon kurulamadı ve cumhurbaşkanı 1 Kasım da seçime götürdü ülkeyi. Kendi seçime gitti mi? Hayır. Cumhurbaşkanı yeni sistemde bunu yapabilir mi? Peki hangisinde daha fazla yetki var” diye konuştu.

Milletimiz Kendine Kral, Padişah Seçmez

Kışla, “Bizim millet kendine kral padişah seçmez. Tepeden bakanı seçmez. Siyasette tepeden bakacaksınız, 5 sene sonra oy isteyeceksiniz. Bu millet size prim vermez” dedi.

Bir soru üzerine milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasının gerekçelerini anlatan Milletvekili Kışla; “Gelelim Milletvekili sayısına. Bakın ülkemizin nüfusu 55 milyon iken de 550 şimdi 80 milyon iken de yine aynı vekil sayısı. Temsil edilme oranımız yani ortalama şu kadar kişiye bir milletvekili düşüyor diyelim. Bakın burada rakamlara bakınca Türkiye’de ortalama çok yüksek. Bunu düşürmemiz lazım. Milleti daha fazla temsil kabiliyeti meclise yansısa daha mı kötü olur.

Yeni sistemde partili Cumhurbaşkanı olacak

Muhalefetin Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Yeni sistemde partili Cumhurbaşkanı olacak. Arkadaşlar gerçekçi olalım Turgut Özal, Süleyman Demirel ve daha nice örneklere bakalım hangisi partisi ile bağını koparabildi. Yine sayın cumhurbaşkanımızın Ak Parti ile olan bağını kim koparabilir? Nihayetinde burada yeni sistemde bu iki makam mecz ediliyor. Ve o makam ülkeyi yönetiyor.

Soru bu sistem ülkeye çok şey kazandıracak

Birincisi bir kere daha demokratik sistem. Halk kendini yöneteceği kendi seçecek. Şimdi koalisyon olmayacak çift başlılık olmayacak. Karar alma ve hızlı icraat yapma noktasında önü açılacak Ya bir il müdürünü bile 3 lü kararname ile atıyorsunuz. Bu sistemin icraatçı seri bir sistem olduğunu iddia etmek mümkün değil. Hem siyasi hem ekonomik istikrar ülkeye çok şey kazandıracak. Önemli olan milletin hakem olmasıdır. Önemli olan buna milletin kendisinin karar vermesidir. %15 oy alan bir lider ciddi zaman kaybı koalisyon pazarlıkları ile başbakan olsa bu milletin takdiri mi oluyor. Millet bunun nihayetinde 5 yıl sonra kararını verecek. 5 yıl sonra bu sistem ülkede dediğimiz gibi olumlu etki yapmasa. Bak millet dese geriye gittik. Eski sisteme döneceğiz dese millet ona oy veriri mi? Verir. Önemli olan millete hizmettir.”  ifadelerini kullandı.

Program konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilerek devam etti.