AnasayfaArtvin'den HaberlerII. YUSUFELİ SEMPOZYUMU RAFLARDA YERİNİ ALDI

II. YUSUFELİ SEMPOZYUMU RAFLARDA YERİNİ ALDI

II. YUSUFELİ SEMPOZYUMU RAFLARDA YERİNİ ALDI

 

17-18-19 Eylül 2014 tarihinde Geleceğin inşası adına düzenlenen II. Yusufeli Sempozyumu bildirileri kitap haline getirildi.

 

Hayati Akbaş

 

YUSUFELİ-17-18-19 Eylül 2014 tarihinde Geleceğin inşası adına düzenlenen II. Yusufeli Sempozyumu bildirileri kitap haline getirildi.

30’a yakın bilim insanının katılımıyla gerçekleşen Yusufeli Sempozyumu’nda Yeni Yusufeli kurulurken meydana gelecek kısıtların ve fırsatların değerlendirilip gelir getirici faaliyetleri doğru yönlendirebilmek, Yeni Yusufeli’nin geleceğinin planlanmasına katkı vermek ve yapılacak uygulamalara, projelere bilimsel altlıklar oluşturmayı amaçlandı. 13 bölümden oluşan “Geleceğin İnşası II. Yusufeli Sempozyumu” kitabının ilk bölümünde; Yusufeli Geleneksel Konut Mimarisi ve Yeni Yerleşim İçin Öneriler, İkinci Bölümünde; Yusufeli İlçesinde Doğa Sporları ve Doğa Sporları Turizmi, Üçüncü Bölümünde; Yusufeli’nde Doğa Temelli Turizm İlçede Turizmin Konumu: Baraj Öncesi ve Sonrası İçin Bir Swot Analizi, Dördüncü Bölümünde; Yeni Yusufeli’nde Arıcılık Potansiyeli, Beşinci Bölümünde; Yusufeli’nde Meraların ve Hayvancılığın Mevcut Durum Değerlendirmesi, Beşinci Bölümde Yusufeli’nde Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği ve Organik Tarım, Altıncı Bölümünde; Yusufeli’nde Yeniden Yerleşimin Toplumsal Çevre Üzerindeki Etkisi, Yedinci Bölümde; Yusufeli Barajı Su Aynası Altında Kalacak Alanda Bulunan Risk Altındaki Bitkiler ve Botanik Bahçesi, Sekizinci Bölümde; Yusufeli Barajı ve Çevresel Risk Değerlendirmesi, Dokuzunda Bölümde; Yusufeli Barajı Mevcut Kaynaklarının Değerlendirmesi ve Potansiyellerinin Geleceğe Dönük Projeksiyonu, Onuncu Bölümünde; Yeni Yusufeli Yerleşiminin İmar Planlarının İncelenmesi, Onbirinci Bölümde; Yusufeli Yeniden Yerleşimin Sürecinde Toplumsal Beklentiler/Algı, Onikinci Bölümünde; Yusufeli Geleneksel Evleri Yeni Yerleşim Alanı İçin Konut Modeli Örnekleri, Onüçüncü Bölümündeyse Yeni Yusufeli ve Baraj: Yerleşme Coğrafyası Açısında Geleceğe Dönük Fırsatlar ve Tehditler başlıkları yer alıyor.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Neyi kaybedeceğimizi bilerek bize acı veren bu durumu 60 yıllık süreç içerisinde iliklerimize kadar hissederek yaşadık. Yeniden yerleşim bizim öngöremediğimiz, tecrübe edemediğimiz, ülke olarak bu kadar kalabalık nüfusu taşıma tecrübemiz olmayan bir konu. Dolayısıyla gerek bürokratik anlamda gerekse meseleleri takip etmek anlamında zaman zaman sıkıntılar çekiyoruz. Yeni kurulan bu dünyada kaybettiklerimizin farkındayız ve 720 kodunun üzerinde, bizi nasıl bir dünyanın bilimsel temeller üzerine kurulmasını önemsiyoruz. Niye kaybettik? Niçin kaybettik? Bu sorular anlamlı olabilir ama bizim bugün asıl sormamız gereken ne yapmamız lazım? Nasıl yapmamız lazım? Ne olması gerekir? Sorularının olduğunu düşünüyor, yerel yönetim olarak buna nasıl katkı verebiliriz? Soruları çerçevesinde var gücümüzle çalışıyoruz. Geleceğin inşası adına düzenlenen ⅠⅠ.Yusufeli Sempozyumu’nda Üniversiteler ve yerel yönetimler işbirliğiyle ve üniversal kültürle bilimden gerekli desteği alarak bu krizi şansa dönüştürme, yeni bir ilçe koyabilme amacındayız” dedi.

ıı. Yusufeli Sempozyumu Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü, Yusufeli Kaymakamlığı ve Yusufeli Belediye Başkanlığı’nın ortak protokolüyle Doç. Dr. Fatih Demirel’in Koordinatörlüğünde gerçekleşmişti.