HOPA VE BATUM TSO YAPTIKLARI TOPLANTIDA İŞBİRLİĞİ KARARI ALINDI
Hopa TSO ve Batum TSO arasında gerçekleştirilen toplantıdan iş birliği ve dostluk mesajı çıktı.
BATUM-Hopa TSO ve Batum TSO arasında gerçekleştirilen toplantıdan iş birliği ve dostluk mesajı çıktı.
Batum başkonsolosu Yasin Temizkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen iş birliği toplantısı, Batum da bulunan Türkiye başkonsolosluğu rezidansında gerçekleşti. Karşılıklı iki ticaret ve sanayi odası yöneticilerinden oluşan heyetlerde Hopa TSO adına Oda başkanı Osman Akyürek ve altı kişilik meclis üyelerinden oluşan ekip günü birlik Batum a geçerek görüşmelerde yer aldı.
Batum TSO heyeti ise Oda başkanı Tahmaz Sahavadze ve 7 kişiden oluşan ekiple birlikte konsolosluk rezidansındaki toplantı salonunda karşılıklı görüşme için hazır bulundu.
iki oda heyetlerinin karşılıklı görüşmelerine Batum baş konsolosu Yasin Temizkan, Gümrük ataşesi Ozay Kutlu ve Ticaret ataşesi Mikail Develioğlu da katıldı.
Hopa heyetinde Osman Akyürek, Reşat Aydın, Alişan Topaloğlu, Zeki Yalçın, Okan Poyraz, Şükrü Aydemir ve İsmet Başar yer aldı.
Batum heyetinde Oda başkanı, Kobi temsilcisi, lojistik temsilcisi, Balıkçılık derneği, Arıcılık derneği, Kadın girişimciler derneği yetkilileri de yer aldı.
Hopa’dan giden heyetin başkanlığını yapan Hopa TSO başkanı Osman Akyürek “Biz daha önce Batum TSO nı ziyaret etmiştik, sizleri Hopa’da da görmek isteriz. Bu toplantının asıl amacı ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra Sarp sınır kapısındaki ülkemize ait olan gümrük alanında ki inşaat çalışmalarının başlaması nedeniyle oluşacak olan sıkıntıların şimdiden tedbirler alınarak minimize edilmesidir. Bu hususta Batum TSO olarak kendi devletinizdeki çalışmalara ve çözümlere katılımınız gerçekleşiyor ise, bizim taleplerimizi ilgili birimlere aktarmanız ve çözüme katkı koymanızdır. Öncelikle şunun bilinmesi gerekiyor. Bu inşaat nedeniyle gümrük alanındaki deniz tarafından geçişler ve işlemler tamamen kaldırılıyor. Dağ tarafından da ise alan daraltılmakla beraber bütün giriş ve çıkışlar oradan yapılmaktadır. Bu durum yaklaşık iki yıl sürecek. Türkiye den gelen araçlar için biz ülkemiz yetkilileriyle bir dizi önlemler aldık. Tırlar Hopa gümrüğünde işlem gördükten sonra çıkış yapacaklar. Otobüslerde bir park oluşturduk ve genellikle gece giriş çıkış yapılacak. küçük araçlar için de çözüm planlanmakta. Batum’dan Türkiye ye gelecek olan Tırların dolu olanlarını bir parka boş olanlarını da burada bulunan diğer parka alırsanız ve kabul etmeniz durumunda Türk Tırların eksik evrak veya işlemlerinin olup olmadığını kontrol edecek birini Hopa TSO su olarak biz finanse edebiliriz. Bu kişi hiç bir resmi işlen yapmayacak sadece buradan gelen araçların gümrük alanında beklememesi için evrak eksiklerini veya işlemlerini önceden giderilmesini sağlamaya katkı koyacak. Örneğin buradan gelen yüklü Tırların zirai, tarım, veteriner veya çevre müdürlüğü ekiplerinin görmesi gerektiğinde bu işlemleri yapacak olan kişileri beklememek için önceden Batum polisi ve Türk gümrüğü ile irtibatlı olarak çalışmayı sağlayacak ve dolayısıyla buradan gelen araçların gümrük alanında beklememesi sağlanmış olacak. Türkçe bilen bir Gürcü vatandaşı bu işi yaparsa biz ekonomik katkısını sağlarız” dedi.
Batum TSO başkanı Tahmaz Sahavadze ise “Bakanlık ve hükümet nezdinde bir iletişim kurup durumun aciliyetini kendilerine aktaracağım, burada sizin destek olacağınız bir eleman bulunacak ve resmi bir görevi olmayacak diye görüşmelerimi yaparak size bilgi aktaracağım. Ayrıca Biz Batum olarak iki ülke bir turist projesini oldukça önemsiyoruz. Hopa’ya gelen turistler ile Batum’a gelen turistler karşılıklı geçişler yapabilmeli. Bize olan davetinize de Ocak ayı sonuna doğru icabet edeceğimizi belirteyim. Biz sadece iki komşu millet değil iki kardeş ülkeyiz” dedi.
Yaklaşık iki saat süren karşılıklı görüşmeler sonrasında Batum baş konsolosu Yasin Temizkan şu değerlendirmeyi yaptı. “Son 2 yıl içinde bu formatta çok toplantı yaptık. Türkiye’den ve Gürcistan’dan Üniversite rektörlüğünden İl spor acenteliğinde spor bakanlığından, kültür bakanlığı bir çok alanda toplantı yaptık. Her şey bir yandan sizinle aynı masa etrafında toplanıp konuşmamız yeterli esasen bizim için. Bu toplantıda balla ilgili, balıkçılıkla ilgili, Sarp Sınır Kapısı ile ilgili ve turizme değindik.
Aslında konuşulacak Başka konu başlıkları da çıkar, çıkabilir. Bence Yılda iki kez düzenli olarak bir araya gelmeniz çok önemli ama bunun dışında çok sık bir araya gelinebilir. Bir de kurumlar arası ilişkiler bakımından birkaç irtibat görevlisi belirlersiniz çok faydalı olur, sizin taraftan Gürcüce bilen arkadaş, bizim taraftan Türkçe bilen bir arkadaş olabilir Balıkçılık konusunda karşılıklı görüşmeler yapılabilir bizim tesislerimizi gösterebiliriz davet edip, Balıkçılık Derneği yetkilileriyle. Turizm konusunda yıllardır söylenen 2 bölge tek turist söyle mi var. Bunun gerçek anlamda hayata geçirmek için neler yapılabilir. Turizm zamanı gelmeden durumlar detaylandırılabilir. İş dünyasının sorunlarının çözümünde rolü çok büyüktür. Sizin kamu kurumlarında ilgili bütün kuruluşları takip edip sıkıştırmanız lazım bunların hızlı çözümü için.
Ben tekrar her birimize teşekkür ediyorum geldiğiniz için, Önümüzdeki süreçte bize düşen görevi yapmaya her zaman hazırız. Ticaret ataşemiz burada, gümrük ataşemiz burada, onlar da çok aktifler. Sürekli irtibat halindeler, tüm imkânlarımızla yanınızdayız, değerli çalışmalarınız için tekrar teşekkür ederim tekrar görüşmek üzere” diyerek her iki TSO heyeti ile birlikte objektiflerin karşısına geçti.
HAYATİ AKBAŞ