HATİLA BALI ADIYLA ŞANIYLA TADIYLA DÜNYAYA AÇILIYOR
Artvin Merkez Hatila Vadisi’nde üretilen Dünya’nın en kaliteli balları arasında gösterilen Hatila Balı WEB sitesiyle artık Dünya’ya açılıyor.
Hayati Akbaş
ARTVİN-Artvin Merkez Hatila Vadisi’nde üretilen Dünya’nın en kaliteli balları arasında gösterilen Hatila Balı WEB sitesiyle artık dünyaya açılıyor. OR-KOOP tarafından Hatila Balı markasıyla gerek yurt içi gerekse yurt dışına açılan Hatila Balı artık tescilli markasıyla, kalitesiyle zirveye koşuyor. Gelenin, görenin hayran kaldığı Hatila Vadisi’nde üretilen Ballar OR KOOP tarafından yapılan tesislerde sağılıyor, şişeleniyor, son kontrolleri yapılıp şişelendikten sonra tüketime hazır hale getiriyor.
OR- KOOP Başkanı Hasan Yaşar, gerek markanın alınıp tescil edilmesi, gerekse WEB sayfasının aktif hale gelmesiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Hasan Yaşar, “Hatila Balı, artık tescilli markasıyla, WEB sitesiyle Türkiye ve Dünya pazarına açılıyor. Bugüne kadar markamızın tescilini bekledik. Bunun yanında Hatila Balının kalite belgesini aldık. Balımızın içinde barındırdığı değerler dünya bal standardında en iyi değerlerdir.
Artık Hatila Bal’ına on-line internet üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz, balımız hakkında detaylı bilgi ile dolu, aklınıza takılacak tüm soruların cevabını bulacağınız bir WEB sitemizle hizmetinizdeyiz. Bal, çok önemli bir besin kaynağımızdır. Adı, sanı bilinmeyen, 5 kavanozu bilmem şu kadar denen ucuz balların sağlık yerine tam aksine hastalığa neden olabileceğini unutmayın.
Artık WEB Sitemiz, https://hatilabal.com/hakkimizda/ adresinden bize kolayca ulaşabilir, internet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Hatila Balı adresinize gelecektir. Hatila Balı neden çok değerlidir? Neden herkesin aradığı markadır? Dilerseniz kısaca bilgi, vereyim;
Eski adı Hatila, yeni adı Taşlıca olan köyümüz; Artvin’in ve Türkiye’nin en ilginç köylerinden biridir. Dört mevsimi birlikte yaşar. Sevayil kesimlerinde üzüm, incir yetişirken yüksek mezralarda Ağustos Eylül aylarında kiraz yetişir. Sonbahar ayında sofranızda incir kiraz üzüm bulursunuz. 22.500 hektarı kaplayan vadi içerisinde 1.349’u bitki türü bulunan doğal ormanlarda üretilen Hatila Balı her derde ilaçtır. Yöre halkı 1974 yılında, Sınırlı Sorumlu Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurmuştur. Kooperatif üyeleri öteden beri arıcıkla uğraşırlar. Arıcılık köyümüzün önemli geçim kaynaklarının başlıcalarındandır. Hatıla vadisinin en önemli özelliklerinden birisi de her türlü kimyasal atıklardan uzak olmasıdır. Vadi sertifikasız organik tarım bölgesidir adeta. Vadide tamamen doğal, kaliteli bal üretilmektedir.
Taşlıca Köyü 1994 yılında Milli Park ilan edildi, 18 mahalle, 96 hane, yaklaşık nüfusu 400 olan bir köydür. Bir mahallesinden diğer mahallesine 8 (sekiz) saat yürüyerek gidilebilir. Ulaşım Artvin İl merkezinden 10 km’lik stabilize bir yol ile ulaşılır.
Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür. Hatila vadisinin genel karakteri V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir.
Vadi boyunca litolojik farklılıklarından kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır. Bu eğim kırıkları akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamıştır.
Vadi yatağının derine doğru aşınmasının daha kuvvetli olması sebebi ile vadi yamaçlarının eğimi % 80 hatta bazı kesimlerde %100’e ulaşmıştır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve seyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz tipi vadi oluşumunu sağlamıştır
Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan vejetatif örtü, bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Bu türler içerisinde dikkati çeken belirgin özellik bitki örtüsünün genel olarak Akdeniz iklim karakterini yansıtmaktadır. Dolayısıyla buradaki bitki örtüsü relikt bir özellik gösterir. Ayrıca bitki türleri içerisinde endemik karakterde olanlar da vardır. Bu türlerin sayısı 1.349’u geçmektedir.
Hatila vadisi zengin bir fauna da içermektedir. Bu fauna içerisinde en çok rastlanan yaban türleri ayı, domuz, tilki, porsuk, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, sansar, vaşak, çakal, atmaca, kartal, dağ horozu, hopa engereği ile akarsularda kırmızı benekli alabalıktır.
Hatila vadisinin gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ve gerekse özgün bitki toplulukları yöreye ülkemizde nadir rastlanan bir alan özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin birleşimi sonucu eşsiz peyzaj güzellikleri ortaya çıkmakta ve bu durumda zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir.
Görünecek yerler Milli Parka ismini veren Hatila Vadisi ile yan kollarındaki küçük vadiler 40’ın (kırk) üzerinde köy dağları Türkiye’nin en güzel Alpin çayırları zengin bitki türü çeşitliliği yaban hayatı ile ziyaretçileri etkileyecek şekildedir.
Mevcut hizmetler Milli Park sahası içerisinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için uygun yerler bulunmaktadır. Konaklama Milli Park Artvin İl Merkezine 10 km. uzaklıkta olup Artvin’de konaklamak mümkündür.
Bu köyün kooperatif başkanı ve yöneticileri olarak diyoruz ki bizim balımız kaliteli ve doğaldır. Bütün müşterilerimiz bizden bal almadan önce bu doğallığı gezsinler görsünler daha sonra karar verip bizim müşterilerimiz olsunlar.” dedi.