GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRDİ
Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım Bakanlığınca tarım desteklemeleri için çıkarılan projeler hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
Hayati Akbaş
ARTVİN-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun okur ve ekibi Tarım Bakanlığı tarafından 12’nci Etap Kırsal Kalkınma, Milli Tarım Projesi Ve Kıyı Balıkçılığın Desteklenmesi ile Artvin Tarım Müdürlüğünün 1 yılda gerçekleştirdiği ve devam eden çalışmalar hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur, Tarım bakanlığı tarafından yapılan binlerce desteklemede üreticinin desteklerden yararlanması aşamasında müracaatlardan sonraki 15 günlük askı icmal süresi ve 15 günlük itiraz hakkı süresine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak bu sürecin takibinin üreticinin zarar görmemesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Okur, “Bakanlığımız tarafından tarımsal desteklemeler oluyor. Üreticilerimiz bu desteklerden yararlanmak için müracaatta bulunuyorlar. Müracaatlar da herhangi bir eksik olup olmadığı inceleniyor ve Müracaatlar sonrasında 15 günlük askı icmal süresine çıkıyor. Sonrasında eksikler varsa üreticinin 15 günlük bir itiraz hakkı süresi var. Sonrasında da 3’ncü aşamada düzeltme süresi var. Bu süreçte eksik olan müracaatlar takibi yapılmadığı takdir de iptal ediliyor. Üreticilerimizin bu tarz da sıkıntılar yaşamamaları ve zarara uğramamaları adına bu süreci iyi takip etmeleri gerekiyor” dedi.
“Hayvan Kayıtları için 31 Aralık Son Gün”
Üreticini elinde bulunan hayvanların güncel kayıtlarını yaptırmaları için son tarihin 31 Aralık 2017 olduğuna dikkat çeken Tarım Müdürü Dursun Okur, üreticinin elinde bulunan hayvanların doğum, satım ve ölüm durumlarında bağlı bulundukları tarım müdürlüklerine hayvanların kayıtlarının yaptırılması gerektiğini aksi takdirde yani yasa gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti. Tarımsal kalkınmanın ve büyümenin sağlanması ve tarımda devamlılığın sağlanması açısından hayvan kayıtlarının önemine dikkat çeken Okur, “ tarımsal desteklemelerin ve Tarımsal büyümenin sağlanması için üreticimizin elinde bulunan hayvanların kayıt altında olması çok önem arz ediyor. Maalesef ki üreticimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiyor. Tarım bakanlığımız da bu konuda ciddi anlamda yasal düzenlemeler yaptı. Burada üreticimiz elinde bulunan hayvanlarının doğum, satım ve ölüm durumlarında değişikliği bildirmek zorunda bunun için son tarih 31 Aralık 2017. Aksi takdirde cezai işlemlerle karşılaşacaklar. Üreticimizin herhangi bir cezai işlemle karşılaşıp mağdur olmamaları için hassasiyet göstermelerini istiyorum” ifadelerini kullandı.
Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım Bakanlığınca tarım desteklemeleri için çıkarılan projeler hakkında il genelinde durumu hakkında şu bilgiler aktarıldı:
Artvin İlinin Genel Durumu / Arazi Varlığı :
Artvin İli doğudan Ardahan, güneyden Erzurum, batıdan Rize, kuzey ve kuzeydoğudan Karadeniz ve Gürcistan ile çevrili olup; Doğu Karadeniz Bölgesinin en doğusunda yer almaktadır.
İlimizde polikültür tarım modeli uygulanmaktadır. İlimizde çay yetiştiriciliği Hopa, Arhavi, Borçka İlçelerinde; fındık yetiştiriciliği Hopa, Arhavi, Borçka ve Murgul İlçelerinde yapılmaktadır. Sebze ve meyve yetiştiriciliği yoğun olarak Yusufeli ve Ardanuç İlçelerimizde yapılmaktadır.
İlimizde fasulye, domates, hıyar, patates, mısır vb sebze çeşitleri ile kiraz, ceviz, kivi, dut, elma, armut, üzüm vb meyve çeşitlerinin üretimi yapılmaktadır.
İlimizde arıcılık faaliyetleri tüm ilçelerimizde uygulanmakta olup, İlimiz Kafkas Arı ırkının gen merkezi olduğundan Ardahan İli hariç diğer illerden arı girişine kapalıdır.
İlimizde su ürünleri faaliyetleri iç su kaynaklarında, baraj gölü ağ kafes tesislerinde ve denizlerde sürdürülmektedir. Diğer Desteklemeler: KKYDP, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Tarımsal Danışmanlık, Projeler vb. desteklemeleri kapsamaktadır.
Son 13 yılda Bitkisel Üretim Desteklemelerinde % 500; Hayvancılık Desteklemelerinde % 3.200; Diğer Desteklemelerde ise % 3.400 artış olmuştur.
Özel projelerimiz, Organik tarım projelerimizden olan Kayın Mantarı 100 metrekare serada 40.000,00 TL, Organik Arıcılık Projemizde kovan dağıtımına 98.000, 00 TL bütçe ayrılmış olup ihalesi yapılmıştır.
Bitkisel Üretimde demonstrasyon projeleri: Maviyemiş (Likapa) Projesi 84 da alanda 25.000 adet fidan ile 300.000,00 TL (Murgul, Arhavi ve Hopa İlçelerinde) bütçe ayrılmıştır.
Kekik yetiştiriciliği Projesi 40 da alanda (Yusufeli ve Ardanuç İlçelerinde) çalışmalar devam etmektedir.
Şeker Otu (Stevia) Yetiştiriciliği Projesi 1 da alanda 6.000 TL (Ardanuç İlçemizde) ile fideler temin edilmiş olup dikim aşamasındadır. Salep (Orkide Soğanı) Yetiştiriciliği Projesi Murgul İlçesinde sonbahar döneminde orkide dikim gerçekleşecektir.
DOKAP’ a Sunulan Projelerimiz: Kırsal Geliri Artırıcı Proje (Hobi serası, Arıcılık, Tavuk ve Kayın Mantarı Serası) Toplam Bütçe 3.000.000,00 TL olup proje ihale aşamasındadır.
Su Ürünleri Soğuk Hava Deposu (Eski NATO depoları ) 1.500.000,00 TL olup ihale aşamasındadır.
Bakanlığımıza sunulan; Ardahan Kars Artvin (AKAKP) Projesi :AKAK projesinin genel amacı Artvin, Kars ve Ardahan illerinde kırsal yoksulluğun azaltılmasını sağlamaktır. Proje faaliyetleri küçük üretici ve tarım dışı işletme yatırımlarını, kırsal altyapı yatırımlarını ve kurumsal güçlendirme faaliyetlerini kapsamaktadır. Genel olarak %70 hibe esasına dayanmaktadır.(%70 Devlet,%30 çiftçi)
Proje 2009-2016 yıllarında uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuş olup, Bakanlığımızla 10 Nisan 2010 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Projenin etkinliği göz önüne alınarak daha sonra süre uzatımına gidilmiş ve bitiş tarihi 30 Eylül 2017 olarak revize edilmiştir.
Projenin finansmanı, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Bakanlığımız tarafından sağlanmaktadır.(1977 yılında kurulan Fonun merkezi İtalya Roma olup,177 ülke üyedir.)
Proje kapsamında 2016 yılında 3.999.000,00 TL harcanmış olup, 2017 yılı içerisinde; sulama projesi, Mera Altyapı çalışması (yol vb) , alet-ekipman desteği ile beraber 95 adet Sera, 32 adet bağ tesisi, 8 adet kayın mantarı üretim tesisi ve 115 adet meyve bahçe tesisi kurulması hedeflenmektedir. Bunların dışında çoban barınağı, şıra işlikleri, hayvan pazarı, yem bitkileri tohum alımı ve sulama projelerini de içermektedir. Toplam proje bütçesi 15.713.367,52 TL dir.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesislerinin Rehabilitasyon Projesi; 24 adet yetiştiricimizin tesislerinin iyileştirilmesi amaçlanmakta olup toplam bütçe 2.200.000,00 TL’dir.
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi: 2012 yılında başlayıp 2019 yılına kadar devam edecek, 7 yıllık bir proje olan Çoruh Nehri Havza Rehabilitasyon Projesi Bakanlığımız, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) işbirliği ile yürütülmektedir. Borçka, Şavşat ve Yusufeli İlçelerinde 4 mikro havzadan oluşan bu proje kapsamında Orman Dışı Meraların Rehabilitasyonu, Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Ahır Koşullarının İyileştirilmesi, Kapama Meyve Bahçeleri Tesisi ve Çiftlik Demonstrasyonu konu başlıkları ile ilgili faaliyetler yürütülmektedir.
Projenin 2016 yılı bütçesi toplam 1.100.000,00 TL olup, Yusufeli, Şavşat ve Borçka ilçelerimizde kullanılmak üzere meralarımızda otlatmayı kolaylaştırıcı sıvat, tel çit, su borusu, zirai mücadele alet ve ekipmanı, süt sağım makinası, alımı ile ahır ve ağıl şartlarının iyileştirilmesi projelerinde toplam 1.100.000,00 TL harcanmıştır. 2017 yılında da aynı konu başlıklarına 1.100.000,00 TL bütçe ile çalışmalar yapılmaktadır.
100 Bin adet Yusufeli Zeytin Fidesi Üretim Projesi :
Tüm ilçelerimizde uygulanmak üzere 2017 yılında 20.000 adet zeytin fidanının toprakla buluşturulması hedeflenmekte olup bu yıl toplamda 6.500 adet zeytin fidanı dağıtılmıştır. Proje kapsamında fidan üretimine devam edilmektedir.
Sebzeciliğin Geliştirilmesi Projesi :
Yöresel ürünlerin yaşatılması projesi kapsamında, Çiftçilerimize yönelik 3 yıllık bir periyotta tamamı bedelsiz olarak dağıtılmak üzere 500.000 adet pembe domates fidesi üretilip çitçilerimize dağıtılması planlanmıştır. 2015 yılında uygulamaya konulan projede 2016 yılında 110.000 adet pembe domates fidesi çiftçilerimize dağıtılmıştır. 2017 yılında da 110.000 adet domates fidesi dağıtımı yapılacaktır. (Genel Bütçe) Bitki Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi Projesi DOKA Kurumundan onaylanan 59.000,00 TL bütçeli proje uygulanarak tamamlanmıştır.
Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi :
Artvin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Projesi hayata geçirildi. 2017 yılında uygulamaya koyulan projede 165 kayın ağacı kütüğünde üretime başlanmıştır. (Genel Bütçe)
Ayrıca DOKA Kurumundan onaylanan 15.000,00 TL bütçeli Alternatif Ürün İstiridye (Kayın) Mantarı Yetiştiriciliği Eğitimi projesi ile uygulanmaktadır. NOT: 2017 yılı için diğer alanlarda ki destekleme faaliyetleri devam etmektedir.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar Projeleri
- Etap Ekonomik Yatırımlar Projesi
İlimiz Ardanuç, Murgul ve Şavşat İlçelerinde uygulanan 10. Etap Ekonomik Yatırımlar Projesinde; 9 yatırımcı ile sözleşme imzalanmış ve tüm projeler tamamlanmıştır. Projelerin toplam yatırım tutarı 11.727.437 TL olup bunun 4.669.605 TL’si hibe olarak ödenmiştir.
- Etap Ekonomik Yatırımlar
- Etap Ekonomik Yatırımlar Projesi
- Etap Ekonomik Yatırımlar Projesinde İlimizde toplam 72 proje başvurusu yatırıma alınmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir. 72 projenin toplam maliyeti 87.890.233 TL olup bunun 41.209.416 TL’dir.
- Etap Ekonomik Yatırımlar Projesi
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Kapsamında Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İlimizin dahil olduğu yatırımlar konuları aşağıda belirtilmiştir.
Yatırım konuları
- a) Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, b) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, c) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, ç) Soğuk hava deposu, d) Çelik silo, e) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, f) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, g) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri, ğ) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, h) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Bu Tebliğle, bütün projelerin hibeye esas üst limitlerini aşağıda belirtilmiştir. Bu kapsamda; Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurular 2 milyon TL, tamamlama olan başvurular 1 milyon 750 bin TL, kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurular ise 1 milyon 500 bin TL üst limitini geçemeyecek.
Ayrıca kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1 milyon 500 bin TL, diğer yatırım konuları için 500 bin TL üst limitini geçmemek üzere yüzde 50 hibe desteği verilecek. Diğer yatırım konuları içerisinde, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler ile bilişim sistemleri ve eğitimi konuları yer alıyor.
Hibe esas proje tutarı alt limiti en az 30.000 TL’dir. Bu tebliğle beraber, kırsal alanda yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza yüzde 50 hibe desteği vererek tarıma dayalı sanayinin gelişmesine katkı sağlanacaktır.
Söz konusu Tebliğ kapsamında yapılacak başvurular, “www.tarim.gov.tr” internet adresinden Tebliğin yayınından itibaren 90 gün süreyle devam edecek ve 11 Aralık 2017 tarihi itibariyle sona erecektir.
Genç Çiftçi Projesi
2016-2018 yılları arasında devam edecek olan ve kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren veya göstermek isteyen genç çiftçilerimize 30.000 TL hibe desteği verilmektedir. Proje kapsamında 2016 yılında İlimize tahsis edilen toplam bütçe 4.890.000 TL olup 163 genç çiftçimiz projeden faydalanmıştır. 2017 yılında toplam bütçemiz 5.040.000 TL olup 168 genç çiftçimiz projeden faydalanacaktır.
Proje kapsamında ; 88 adet Büyükbaş Hayvancılık Projesi 36 adet Küçükbaş Hayvancılık Projesi 21 adet Arıcılık Projesi 23 Bitkisel Üretime Yönelik Projeler ve Diğer Projeler Destekleme kapsamına alınmıştır.
2017 Yılı Bakanlığımızca Hayvancılığa Yönelik Verilen Desteklemeler
Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin artırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için yetiştiricilerin desteklenmesidir. Bu amaçla Ülkemizde aşağıda sıralanan kalemlerde destekleme yapılmaktadır.
1-Buzağı Desteklemesi (Artvin) 2-Anaç Manda Desteklemesi(Artvin) 3-Malak Desteklemesi 4-Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğinin ve Tiftik Üretiminin Desteklemesi 5-Çiğ Süt Desteklemesi 6-İpekböceği Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi 7-Anaç Koyun Keçi Desteklemesi (Artvin) 8-Arılı Kovan Desteklemesi(Artvin) 9-Damızlık Ana Arı ve Ana Arı Desteklemesi(Artvin) 10-Çoban İstihdam Desteği(Artvin) 11-Düve Alım Desteği(Artvin) 12-Hayvan Hastalığı Tazminatı Desteklemeleri(Artvin) 13-Atık Desteği(Artvin) 14-Hastalıktan Arı İşletme Desteği 15-Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi(Artvin)
İlimizde uygulanan desteklemeler hakkında; Buzağı desteklemeleri, soy kütüğü işletmelerinde 2018 yılında olmak üzere iki dönemde, ön soy kütüğü işletmelerinde ilki 2017 yılında olmak üzere üç dönemde gerçekleştirilecektir. İlk destekleme başvurusu 1 Ekim 2017’ye kadar işletmesinin bağlı olduğu İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvuru yapacaklar. Bu dönemde başvurusu olmayan yetiştiriciler, sonraki destekleme dönemleri için 1 Kasım-31 Aralık’ta başvuruda bulunabilecektir.
Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine üye ise İl Birliğine, üye olma şartlarını taşımayanlar veya birlik bulunmayan illerdekiler ise İl veya İlçe Müdürlüklerimize 1 Kasım ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yazılı olarak başvuruda bulunacak.
Malak desteklemesi de bu yıl iki dönem halinde yapılacak. Yetiştiricilerin 1 Kasım-31 Aralık tarihlerinde İl veya İlçe Müdürlüklerimize müracaatta bulunması gerekiyor.
Hastalık Tazminatı ve Atık Desteği; Tebliğde belirtilen hastalıklardan oluşan kayıpları ve aşılama sırasında meydana gelecek yavru atıklarına karşı yetiştiricimiz desteklenerek zarar görmeleri engellenmektedir.
Buzağı, Malak ve Manda Desteği; Programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağılara 350 TL, malaklara 150 TL, soy kütüğüne kayıtlı buzağılara 500 TL. Soy kütüğüne kayıtlı malaklara 400 TL, yurtiçinde üretilen ve döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağıları ile Bakanlıktan izinli olarak üretilen embriyolardan doğan buzağılara ilave 50 TL ödenmesine, anaç mandalara 250 TL, soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara 400 TL, Bakanlıkça Yetiştirici Bölgesi olarak belirlenen illerde (Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat) buzağı ve malaklara 200 TL ilave destek ödenecek.
Düve alım desteği Bakanlıkça yetiştirici bölgesi olarak belirlenen İllerde ki bu İllere Artvin İlide dahil olmak üzere TÜRKVET’e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere, en az 20 baş, en çok 200 baş düve alım bedelinin yüzde 30’u hibe olarak verilecek.
Yetiştiricilerimiz işletmesinin bağlı olduğu İl veya İlçe Müdürlüklerimize 11 Eylül 2017 – 10 Ekim 2017 tarihleri arasında başvuru yapılacak olup, başvuru dönemi itibarı ile hibeye esas üst sınır için ” kombine ve etçi damızlık gebe düve fiyatı 8.500 TL/baş ” ve ” kombine ve etçi 8 – 13 aylık damızlık boş dişi sığır fiyatı 5.000 TL/baş” olarak belirlenmiştir. Destek kapsamına girecek kombine ve etçi ırklar Simental, Kırmızı / Siyah Angus, Hereford, Limuzin, Şarol ve Belçika Mavisi ırklarından oluşacaktır”
Koyun ve keçi desteklemesi ise; koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları, TÜRKVET ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (IGCBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılacaktır.
Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimiz, TÜRKVET’te işletme ve hayvan bilgilerinin güncellenmesini sağlayarak, hayvanlarının kulak numaralarının listesi bulunan dilekçeyi destekleme başvurusunda bulunmak üzere 24 Kasım’a kadar üyesi olduğu damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine verecek. Bu tarihten sonra TÜRKVET’e kaydedilen veya güncellenen işletme ve hayvanlar desteklemeden faydalandırılmayacak, anaç koyun ve keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmayacak. Anaç koyun ve keçilerin 1 Eylül 2016’da ve öncesinde doğmuş olması gerekecek. Anaç koyun-keçi başına 25 TL ödeme yapılacaktır.
Çoban istihdam desteği 250 ve üzeri anaç küçükbaş (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmelere 5.000 TL ödenecek. Başvurular işletmenin kayıtlı olduğu İl veya İlçe müdürlüklerimize, 29 Aralık’a kadar yapılacaktır.
Arılı kovan desteklemesi; Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla bin adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılarımıza, arılı kovan başına 10 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. AKS bilgilerini güncelleyen arıcı, destekleme ödemesinden yararlanmak için işletmesinin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerimize, 30 gün içinde ilgili belgelerle şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütü aracılığı ile başvuruda bulunacak.
AKS ’ye kayıtlı, yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara damızlık ana arı için 40 TL/adet ve ana arı adedince 15 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Desteklemeden faydalanmak isteyenler, işletmesinin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerimize 20 Ekim’e kadar başvuruda bulunacak.
İlimizde uygulanan bir diğer destekleme projesi de Hayvan Genetik Kaynakların Korunması projesidir. Bu kapsamda Büyükbaş Koruma 550 TL/baş, Küçükbaş Koruma 80 TL/baş, Sığır Pedigrili Koruma 800 TL/Baş, Arı Koruma 40 TL/kovan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Elit Sürü Yavru 70 TL/baş, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Taban Sürü Yavru 40 TL/baş, Halk Elinde Manda Islahı 850 TL/Baş, Damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği 200 TL/Baş ve Damızlık Erkek Materyal (Koç ve Teke) Desteği 200 TL/baş destekleme ödemesi yapılacaktır. İlimizde küçükbaşta Hemşin koyunu ile Abaza ve Kaçkar keçisi, arıcılıkta Kafkas arısı ve büyükbaşta Doğu Anadolu Kırmızısı ırkı koruma altına alınmış olup desteklemeleri her sene yapılmaktadır.
Su Ürünleri ve Desteklemeleri
İlimizde su ürünleri, deniz avcılığı ve iç su ürünleri yetiştiriciliği olarak iki kısımdır. Deniz avcılığımız Arhavi, Hopa, Kemalpaşa Barınaklarına bağlı 263 tekneyle yapılmakta olup 2016 sezonunda toplam 635 ton deniz ürünleri avcılığı yapılmıştır.
İlimizde küçük ölçekli kara alabalık üretim tesisleri ile yetiştiricilik yapılmakta iken yapımı tamamlanan barajlarımız ile ağ kafes yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Borçka Barajında 2016 yılı üretimi 750 ton iken bu yıl ilimizden Japonya’ya balık ihracatı nedeniyle 2000 ton üstü üretim beklenmektedir. Ayrıca tesislerimiz 2018 yılı için Japonya ile 20 milyon dolar civarında anlaşma yapmış olup 2018 yılında minimum 5000 ton üretim hedeflenmektedir. Yapımı tamamlanmış diğer barajlarımızda da projelendirme çalışmaları devam etmektedir.
Bakanlığımızca su ürünleri sektörünün desteklenmesi amacıyla “ Porsiyonluk Balık Satışı Desteklenmesi” ve “Balıkçılıktan Çıkacak Gemi Desteklemesi” olmak üzere iki destekleme yürütülmekteyken 13.09.2017 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği” ile yeni bir destekleme daha sisteme dahil edilmiştir. Destekleme kapsamında 10 metre altı balıkçı teknelerinin istatistik çalışmalarına katkısı dolayısıyla tekne boyuna göre 500-750-1000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Destekleme işlemleri İl ve İlçe Müdürlüklerimizce yürütülecek olup başvurular 03.11.2017 tarihinde sona erecektir. İl Müdürlüğümüzce destekleme için çalışmalar tamamlanmış olup İlçe müdürlüklerimiz ve kooperatiflerimiz bilgilendirilmiştir.”