AnasayfaArtvin'den HaberlerFARUK AKBAŞ’LA KARDA KAÇKARLAR FOTOĞRAF GEZİSİ DÜZENLENİYOR

FARUK AKBAŞ’LA KARDA KAÇKARLAR FOTOĞRAF GEZİSİ DÜZENLENİYOR

FARUK AKBAŞ’LA KARDA KAÇKARLAR FOTOĞRAF GEZİSİ DÜZENLENİYOR

28 Şubat-5 Mart’ta Kaçkarlar Gezilecek

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin 28 Şubat-5 Mart arasında önemli bir gezi etkinliğine ev sahipliği yapacak. Ünlü fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş önderliğinde gerçekleştirilecek olan etkinliğe il içinden ve il dışından çok sayıda katılımın olması bekleniyor.

Konuya ilişkin olarak organizasyon komitesinden açıklama yapıldı. Açıklamada; “ Faruk Akbaş, Şavşatlı Gürcü yurttaşlar Anadolu’nun en yüksek köylerinde yaşarlar. Karçal Dağı’nın ormanlarla çevrili yamaçları ve geleneksel mimariye sahip ahşap evleri yörenin özgün manzarasını oluşturur. Kış aylarıyla birlikte gelen kar, ormanları kartpostal tadında güzelleştirirken, yaşam da kışa göre şekillenmeye başlar. Bunlardan biri de kızaklı boğalarla ulaşımdır. Ülkemizin yalnızca bu yöresinde göreceğiniz kar kağnıları gittikçe yok olmak üzere. İnsanlar da ne yazık ki göç ediyor ve köyler gittikçe ıssızlaşıyor.

28 Şubat Salı; Trabzon’a ulaşıyor ve Artvin’e doğru yola çıkıyoruz. Yolumuz biraz uzun, akşama ancak varırız. Doğrudan otele geçiyoruz.

1 Mart Çarşamba Şavşat’ın 2000 metre yükseklikteki Bazgiret ve Gama şet köylerine gidiyor, yaşamı ve doğayı fotoğraflıyoruz. Kuzine soba, çıkrık, çorap yapımı, ahşap işleme, hayvancılık, mimari detaylar, hedik, buz saçakları vb. ayrıntılar yöreye dair fotoğrafları oluştururken, kızların giydiği renkli özgün giysiler kompozisyonu daha da güzelleştiriyor. Akordeon ustaları köyde iseler yaşadık 🙂 Gürcü müziğini çok seveceksiniz. Hava güzel olup yürüyüşe davet çıkarırsa ormana dalıyor, komşu köylere gidiyoruz. Akşam Artvin’e dönüşe geçiyoruz. Yolda dünyanın en derinlerinden biri olan Deriner Barajı var. Artık, ay ışığı altında ne kadar görürsek!

2 Mart Perşembe; Türkiye’nin en ilginç yollarından biri olan Cehennem Deresi Vadisi ve Ardanuç Kalesi bugünkü programı oluşturuyor. Oldukça dar ve dik kanyonun içindeki dolambaçlı yolu kuş bakışı izleyip fotoğraflıyoruz. Ardından Artvin’e erken dönüp aylaklık yapmak var.

3 Mart Cuma; Çamlıhemşin istikametine doğru yola çıkıyoruz. Fırtına çayı boyunca fotoğraflarımızı çektikten ve yöresel yemekleri tattıktan sonra hedef Ayder Yaylası. Otele eşyaları bırakıp doğru fotoğrafa… Yamaçların karla kaplı çam ormanları yılbaşı kartpostallarına benziyor. İyi fotoğraflar için az da olsa karda bata çıka yürümemiz gerekebilir.

4 Mart Cumartesi; Bugün Fırtına Vadisi’ne dalacağız. Vadinin içinde ve çevresinde pek çok yerleşim var. Program biraz da karın durumuna göre şekillenecek. Karlı doğa, yerel mimari ve yaşam bugünkü fotoğraf konularımız. Zil Kale ve tarihi köprüler karla birlikte mükemmel görünüyorlar. Genel hedef şöyle, karlı bölgelere kadar araçla gidip sonra yürüyüşe geçiyoruz. Karda hızımız azalsa da zamanı iyi değerlendirmek durumundayız. Bu nedenle seri olmamız gerekecek. Bugün kar ve insan kompozisyonlarına zaman yetiştiremezsek ertesi gün Ayder’de devam edeceğiz. Yükseklerde ve soğuklarda makinaların pili çok çabuk bitebilir. Buna hazırlıklı olmak gerek. Biliyorsunuzdur ama biz gene anımsatalım, kar yağışı altında çekim yaparken objektifler damlalardan korunmalı. Görüntüler bozulabilir. Önlemek için parasoley takılmalı ve en ulaşılabilir cepte optik temizleyiciler taşınmalı.

5 Mart Pazar; Doğu Karadeniz’e gelmişken Sümela Manastırı’nı görmeden olmaz! Bunun için Trabzon Maçka’ya geçiyoruz. Bu arada, yolda Hopa Atmacacılar Kahvesi’nde bir fotoğraf molamız var. Hemen söyleyelim Sümela Manastırı tamir edildiğinden dış görüntüleriyle yetinmek zorundayız. Ama o kadarı bile görkemini anlatmaya yetiyor. Çevrede kar varsa yaşadık. Şahane fotoğraflar geliyor demektir. Manastırın ardından hedef Trabzon Hava alanı.

Dikkat! Olumsuz hava koşullarında, karın yolu kapatması vb. durumlarda gidebildiğimiz kadar gidip dönmek zorunda kalabilir ya da yolda kalan aracı itmemiz gerekebilir.

Getirilecek malzemeler: Soğuktan koruyucu giysiler, ıslanmayan ayakkabı, tozluk.

Fotoğraf Notları: Genişten teleye değişen odaklı lensler (örneğin 18-135 mm) bu yolculuk için ideal; soğukta ve yürüyüş sırasında lens değiştirme derdinden kurtuluyorsunuz. Parmak uçları açık eldivenler sanki fotoğrafçılar düşünülerek tasarlanmış. İlk gün üçayaklara gerek yok belki ama sonra yanımızda bulundurmakta yarar var. Ne zaman işe yarayacağı belli olmuyor. Bir şelaleden flu çizgiler, geniş net derinlikleri ya da makro peşindeyseniz en önemli aracımız. Ayrıca HDR ya da bulut geçişinden time lapse yapacaksanız üçayağı taşımayı göze almalısınız. Bildiğiniz gibi yörede akşam çabuk oluyor. Bu nedenle akşam alacakaranlık saatini de değerlendirmeye çalışacağız. Karlı bir manzarada ışıklı bir ev, bir insan vb. değişik görüntüler olabilir. Bunun için de yanınızda bir led ışık olsa ne güzel olur. Hem makinenin ayarlarını yapmada yardımcı olur hem de modeli aydınlatmada. ” şeklinde organizasyon hakkında bilgi verildi.