CİTTASLOW ŞAVŞAT BU YIL TURİST AKININA UĞRADI
Şavşat’ın Doğa Güzelliği, Gölleri, Ahşap Mimarisi, Milli Parkları, Kendine Özgü Kültürel Yapısı ve Bünyesinde Barındırdığı Tarihi Eserleriyle Yerli ve Yabancı Turistlerin Akınına Uğruyor
Hayati Akbaş
ŞAVŞAT- Şavşat’ın Doğa Güzelliği, Gölleri, Ahşap Mimarisi, Milli Parkları, Kendine Özgü Kültürel Yapısı ve Bünyesinde Barındırdığı Tarihi Eserleriyle Yerli ve Yabancı Turistlerin Akınına Uğruyor
CittaSlow Şavşat’ta bayram tatilinde otellerde doluluk oranı yüzde 95’lere çıktı. Turizmciler bu durumdan çok memnun. Şavşat CittaSlow ilan edildikten sonra adeta turizm patlaması yaşıyor. Şavşat Halkı, Şavşat’ın doğal güzelliği ve CittaSlow kriterlerini daha iyi muhafaza edilmesini, bunun büyük bir hazine olduğu bilinci ile gerek kamunun gerekse özel kurumların çok dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor.
Şavşat’ın doğa güzelliği, gölleri, ahşap mimarisi, milli parkları, kendine özgü kültürel yapısı ve bünyesinde barındırdığı tarihi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Eşsiz doğasıyla Türkiye’nin ve Artvin’in önemli alternatif turizm yerleşkelerinden biri olan CittaSlow ünvanlı Şavşat ilçesindeki turistik tesisler Kurban Bayramı tatilinde yüz-de 95 doluluk oranına ulaştı.
İtalya’nın Milano kentinde 21-23 Haziran 2015’te gerçekleştirilen CittaSlow 2015 Genel Kurulu’nda “Sakin Şehir” unvanı almasının ardından ilginin daha çok arttığı Şavşat ilçesi şehir gürültüsü ve iş yoğunluğundan bunalıp ve doğayla iç içe sakın bir ortamda tatil yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi haline geldi.
İlçeye gelen turistler Sahara Milli Parkı, Karagöl, Yavuzköy, Papart Vadisi, Kelebekler Vadisi Arsiyan Yaylası gibi alanlarda doğanın eşsiz güzelliğinin huzurunu yaşarken, tarihi 10’uncu yüzyıla dayanan Şavşat Kalesi, Tibet Kilesi gibi tarihi mekânları da gezme imkânı buluyor.
Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı Şavşat’ın Türkiye’nin turizm gündeminde olan bir ilçe haline geldiğini söyledi.
Her yaz çok ciddi manada yerli yabancı turist ağırladıklarını belirten Ambarcı, şunları söyledi: “Şavşat’ın kendine has doğal bir güzelliği var. Karagöl bunun en bariz bir örneği. Değişik bölgelerde gün yüzüne çıkmamış şelalelerimiz var.
Her yaz çok ciddi manada yerli yabancı turist ağırladıklarını belirten Ambarcı, şunları söyledi: “Şavşat’ın kendine has doğal bir güzelliği var. Karagöl bunun en bariz bir örneği. Değişik bölgelerde gün yüzüne çıkmamış şelalelerimiz var. Farklı bölgelerimizde yaylalarımız ve göllerimiz var. Ben buraya bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. Buraya geldiklerinde memnun kalacaklarını ve dinlenmiş olarak ayrılacaklarını taahhüt ediyorum.
İlçe Nüfusu 6 bin 400, yalnız bizim 65 tane köyümüz var. Şavşat aslında büyük bir coğrafya. Toplamda bizim sabit 19 bine yakın nüfusumuz var. Tabi bu yaz dönemlerinde 40 bine kadar çıkıyor. Buda ayrı bir değer katıyor”
6 Ayda 65 Bin Turist Geldi
2017 yılının ilk 6 ayında ilimize 65 bin turist gelerek ilimizi gezmek suretiyle ilimizde konaklamış ve bir girdi bırakmıştır. Şavşat Borçka ilçemizle birlikte ilimizin en çok turist çeken ilçesi konumunda. İlimize gelen turistlerin yüzde 50’sinden fazlası Şavşat ilçemizi görüyor. Özellikle Şavşat alternatif turizme çok uygun. Yayla ve ev pansiyonculuğu vesilesiyle bölgede turizmi daha da canlandırmak istiyoruz” dedi.
Sahara Milli Parkı sınırları içinde bin 500 rakımda yer alan Laşet Tatil Köyü işletme sahibi Mete Cem Çelik sahip olduğu tatil köyüyle 24 yıldır bölgede turizme yönelik işletmecilik yaptığını söyledi.
Otel, restoran ve 20 adet ahşap bungalov evden oluşan tatil köyünün de turizmcilik yaptığını belirten Çelik, bayram sonrasına kadar dolu olduklarını dile getirdi. Çelik “20 yıl içerisinde gelişerek büyüdük. Bir marka haline geldik denebilir. Yaz mevsiminde işlerimiz yoğun, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası burası. Şavşat doğal güzellikleriyle, ahşap evleriyle, geleneksel yaşamıyla ünlü bir yer. CittaSlow ilan edildikten sonra tanınırlığı arttı. Görsel medyada, gazetelerde basında adında sıkça söz edilir oldu” dedi. Müşterilerinin ağırlıklı olarak yerli ve Arap turistlerden oluştuğunu kaydeden Çelik, Avrupa’nın değişil ülkelerinden de turist ağırladıklarını dile getirdi. Çelik “Karagöl, balık gölü, boğa gölü, yüzen adalar, yayları ve milli parkları gibi güzellikleriyle adından söz ettirir oldu. Dolayısıyla Türkiye’nin ve Dünya’nın her yerinden insanlar ziyaret ediyor. Turizm sektörü de buna yavaş yavaş ayak uydurmaya çalışıyor, gelişiyor diyebiliriz” diye konuştu. İyi bir yaz sezonu geçirdiklerini belirten Çelik, Şuan otelimiz de ve bungalov evlerimizde yer yok. Bayramda yüz de yüz doluluk yaşadık. İnşallah gelecek yıllarda daha iyi olur” ifadelerine yer verdi. Turistlerin En Uğrak Yeri Karagöl Artvin’de eko turizmin en önemli destinasyon noktalarından biri olan Meşeli Köyü Sınırları içinde yer alan, ladin ve çam ağaçlarıyla çevrili, görüntüsüyle adeta saklı bir cenneti andıran Şavşat Karagöl yurt içinden ve yurt dışından gelen doğa severlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Günübirlik gezilerin yanı sıra çevresindeki ormanlık alanlarda kamp yapma imkânı da bulunan Karagöl, temiz havası ve doğasıyla ziyaretçilerini mutlu ederken fotoğraf tutkunlarına da eşsiz manzaralar sunuyor. İstanbul’dan gelen Yağız Azam Göktürk, Şavşat’ın ve Karagöl’ün doğasına hayran kaldıklarını belirterek şunları söyledi: “Burada olmak bana heyecan huzur veriyor. Ağaçlar doğallık şurada oturup gökyüzüne bakmak bile çok heyecanlı. İstanbul’da evde oturup teknolojik aletlerle ilgilenmektense buraya gelip bu temiz havada uyumayı tercih ederim. Burada doğa insana neşe veriyor. İnsan daha ne ile mutlu olabilir ki. Doğa ile baş başayım.”
Ailesiyle birlikte bayram tatili için Şavşat’a gelen Cansu Doğan’da Artvin’in Şavşat’ın yeşiliyle tüm Türkiye’de bilindiğini vurgulayarak, “Yeşili çok seviyoruz. Gelelim yerinde görelim dedik. Hakikaten denildiği kadar varmış. Şu çamların şu gölün doğal güzelliği şahane” dedi. Aslen Şavşatlı olmasına rağmen 50 yıldır Ankara’da yaşayan Nedim Gökçe ise her fırsatta tatil için memleketine gediğini belirterek “Bu doğa harikasını gezmek görmek herkesin hakkı ve herkes buraya gelmeli. Herkes burada bir görüntü almalı. Herkesi buraya davet ediyorum. Ormanıyla, dağıyla, gölüyle, göldeki balıklarıyla çevresinin ve insanların güzelliğiyle bir doğa harikası”
Samsun’dan gelen Mert Saraçoğlu’da iş yoğunluğu ve şehrin yorgunluk veren gürültüsünden kaçmak ve güzel bir tatil yapmak için Artvin’i tercih ettiklerini belirterek “İnsanlar bakir kalmış bir doğa istiyor. Karagöl Karadeniz’de bakir kalmış ender yerlerden bir tanesi. Şehrin gürültüsünden kaçmak için buraya geldik. Burası gerçekten aradığımız yer görmek istediğimiz yer. Gelip gör-düğümüz de gerçekten iyi ki de geldiğimiz dediğimiz tek yer.”
Şavşat tün bu doğa güzelliğinin yanı sıra Şavşat Kalesi, Tibet Kilisesi gibi geçmişi 10’ uncu yüzyıla dayanan yapılarıyla da ilçeye gelen turistlere doğa turizminin yası sıra kültür turizmi olanağı sunuyor.