AnasayfaArtvin'den HaberlerBORÇKA BELEDİYESİ’NİN KATILIMIYLA ŞVANTOBA GELECEĞE TAŞINIYOR!

BORÇKA BELEDİYESİ’NİN KATILIMIYLA ŞVANTOBA GELECEĞE TAŞINIYOR!

BORÇKA BELEDİYESİ’NİN KATILIMIYLA ŞVANTOBA GELECEĞE TAŞINIYOR!

Yayla kültürünün en önemli sebebi elbette ki iklimdir. Yazın sıcağında insanlar hayvanlarını rakımı 2 binin üzerinde olan yaylalara çıkarıyor. 

 

Hayati Akbaş

 

BORÇKA-Yayla kültürünün en önemli sebebi elbette ki iklimdir. Yazın sıcağında insanlar hayvanlarını rakımı 2 binin üzerinde olan yaylalara çıkarıyor.  Bu kültür beraberinde birçok geleneği de getirmektedir.

Yaylalara genellikle 2-3 aylığına çıkılır. Çıkıştan bir ay sonra yayla şenlikleri yapılır. Yöremizde buna Şvantoba yani “yaylanın ortası” adı verilir. Şvantoba geleneği yaylacılık azaldıkça daha az yapılmaya başlanmış, bazı yerlerde ise unutulmaya yüz tutmaktadır. Bu yıl Borçka Belediyesi’nin de katılımıyla Deviskel Yaylası’nda şvantoba geleceği yaşatıldı. Şenliğe binlerce insan katıldı, çevre yaylalardan da katılımlar oldu.

Şvantoba şenlikleri, yaklaşık 500 yıldır süregelen, bugünkü festivallerin daha zengin, kapsamlı ve daha dolu içerikli olanıdır. Birçok komşu köyden katılımın olduğu, çeşitli yarışmaların düzenlendiği birkaç gün süren eğlenceleri içermektedir. Gençlerin birbirlerini tanıdığı, kendi hünerlerini sergiledikleri, en güzel giysileriyle birbirlerini etkilemeye çalıştıkları eğlenceler düzenlenmektedir.

Deviskel yaylasının eteklerinde düzenlenen şenliğe yüzlerce vatandaş katıldı. Misafirlere yöresel yemeklerin ikram edildiği şenlikte, vatandaşlar yöresel sanatçıların çaldığı müzikler eşliğinde horon oynadı.

 

BORÇKA BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ORHAN VATANDAŞLAR İLE BİRARADAYDI

 

Şenliklere katılarak vatandaşlara bir araya gelen Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan etkinlik vesilesi ile yörede yaşayan insanlarla bir araya gelip sohbet etti.

 

ŞVANTOBA ASIRLARDIR VAR OLAN BİR GELENEKTİR

 

Bu yıl Deviskel Yaylası’nda yaşatılan Şvantoba geleneği hayat şartlarının zorlaşması, göçlerin başlaması ile gün geçtikçe daha zor yapılır olmuş. Ancak asırlardır var olan bu geleneğin, kültürel geçmişin korunması, tanıtılması ve dışarıya açılmasında Borçka Belediyesinin katkıları göz doldurmaktadır.