BALIK FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTIŞ
Hava Koşullarının Yağışlı Ve Soğuk Olması Balık Fiyatlarını Olumsuz Etkiledi
ARTVİN-Hamsi fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bu yıl yüzde yüz artış yaşandı. Hamsi fiyatlarındaki bu artışın sebebi olarak bu yıl hava koşullarının geçen yıla oranla daha yağışlı ve soğuk olması gösterildi.
Karadeniz Bölgesinde ve Türkiye’de de en çok tüketilen balık olan hamsinin son günlerde etkili olan yağış ve don koşulları nedeniyle balıkçılarca avlanması azaldı. Hamsinin avlanmasındaki azalmada doğal olarak hamsi fiyatlarını etkiledi. Fiyatların artması da balık satıcılarını etkilerken satışlarda azaldı. Bu sene geçen senelere oranla yağış ve donmalar arttı buda balıkçılara da alıcılara da olumsuz yansıdı.
Artvin balıkçı esnaflarından Karadeniz Balıkçılığın işletmecisi Tanju Karadeniz yaptığı açıklamada; “Bu sene Palamut bol olduğu için küçük balıkları bırakmadı. Küçük balıklarda kalmayınca teknecilerin çoğu ekonomik olarak zor durumlara düştüler. Teknecilerin çok fazla denize açılmamaları ve hamsi avlamamaları da doğal olarak balık fiyatlarını da etkiledi. Arkadaşım İsmail Yazganoğlu ve ben on yıllık balıkçıyız. Hayatımızda ilk defa hamsinin böyle pahalı olduğunu gördük. Sadece hamsi değil küçük balıkların büyük bir bölümünün fiyatı arttı. Palamut küçük balıkları tüketince balık fiyatları alt üst etti. Şuan Hamsi 10 TL, Mezgit 20 TL, Zargana 25 TL, Çinekop 35 TL, Çupra 25 TL, İstavrit 20 TL, Somon 20 TL’dir. Yoğun kar yağışından dolayı halkımıza hizmet verebilmek adına bir arabamın motor patladı, bir diğer aracım kaza yaptı ama Artvin halkına hizmetimizden kaçınmadık. Balık bulmak için Trabzon bazen Samsun’a kadar yol yaptığımızda oluyor. 15 Bin TL masrafımız oldu. Araçlarımız birini kullanamıyoruz bir diğerini de yeni kullanmaya başladık. Bütün zor şartlarımıza rağmen yaşadığımız zorlukları mümkün olduğunca Karadeniz Balıkçılık olarak müşterimize fiyat artışı olarak yansıtmamaya çalıştık. “ şeklinde bilgi verdi.
Bir diğer balıkçı esnafı Çapari Balık’ın işletmecisi Cenk Gaz ise açıklamasında; “Balık fiyatların inip çıkmasındaki sebep bu yıl deniz şartlarının ve havanın fırtınalı olmasıdır. Daha çok geçtiğimiz yılı kıyaslarsak bu yıl hamsi oldukça az ve bu nedenden dolayı da fiyatlar arttı ve de maalesef vatandaş için hamsi fiyatları pahalı durumdadır. Günü birlik fiyatlar düşse de önce ki yıllara kıyaslamak mümkün olmaz. Bu durumda buna bağlı mazotun artması personelin maaş artırımı ve Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı’nın getirmiş olduğu bazı bölgelerde ve derinliklerde av yasaklarının konulması ve ekipmanın artması. Denetlenmesi şartı konuldu. Hali ile bunlarda fiyatların artmasına neden oldu. Bu yıl palamut av verdi hamsi ise palamutun bolluğundan avlanma bölgesine inemedi. Her gün değişken olan hamsi ve balık fiyatlarının hırçın Karadeniz’in fırtınalı denizin de avlanmanın zor olduğunu biz Çapari Balıkçılık olarak değerli müşterilerimize anlatmaktayız. Balıkların nakliyesinde sevkinde şuana kadar sorun yaşamadık, dileriz ki bundan sonrada yaşamayız. Zira biz Çapari Balık olarak tecrübeli personellerimiz ile hizmet vermekteyiz. Havaların yoğun kar ve fırtınalı olduğu dönemlerde sadece büyük tekneler ve yatırımcılar avlanabiliyorlar. Bu tür teknelerin sayısı maalesef ki Karadeniz’de 20’yi geçmez. ” şeklinde bilgi verdi.
Balık fiyatlarındaki artışın vatandaşa nasıl yansıdığını ise Zeki Kartal adlı vatandaşımıza sorduk. Kartal balık fiyatlarına ilişkin düşüncesini aktarırken 10 TL hamsi fiyatının geçen yıla göre pahalı olabileceğini ancak başka şeylerle kıyaslandığında fiyatın ucuz dahi sayılabileceğini söyledi. Zeki Kartal fiyatlara ilişkin düşüncesini “ Kilosu 10 TL hamsi çok ucuz. Sigara parasından daha ucuz. Sigaranın dumanı havaya gidiyor, oda sağlık için zararlıdır. Hamsi faydalı ve gıdalıdır. Balıklar çok taze, Getirenden götürenden de Allah razı olsun. Bir Artvinli olarak ben çok memnunum. Razı olmayanında çıkacağını sanmıyorum. Tertemiz, güzel, düzgün getirmiş Tanju bey. Karadeniz hamsisi çok güzel. Sürekli hamsi alıyorum. Diğer balıklarında tadı iyi ama hamsinin tadı bir başka. Şimdi hamside kanlanma gördüm mü almam. İyi hamsi hiçbir yerinde kan olmayan balıktır. Biz bazen görüyoruz karnı çürümüş, kafası kanlı kim bilir o hamsi kaç günlüktür. Üzerine buz atıyorlar, kar atıyorlar ama bizden kaçmıyor. Bu tür balıkları kesinlikle almam çeker giderim. Herkes alacağı balığı kontrol ederek alsın ama şuan ki balıklar dört dörtlük. Kıt olabilir ama balığın kalitesi bu yıl daha yüksek. Herkesin almasını tavsiye ediyorum. “ şeklinde aktardı.
Balıkçı da balık müşterisi de fiyatların geçtiğimiz yıla oranla daha pahalı olduğunu söylüyor. Bu fiyatların daha ne kadar bu şekilde devam edeceği ve de fiyatların aşağıya düşüp düşmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fiyatların düşmesi hem hava durumuna hem de daha çok teknenin Karadeniz’e açılıp açılmamasına bağlı olduğu da bilinen bir gerçek.
HAYATİ AKBAŞ