ARTVİN’DEN CILAVUZ’A VEFA
Artvinliler Hizmet Vakfı olarak kültür etkinliklerimiz devam ediyor.
03.11.2024 tarihinde düzenlediğimiz “Artvin’den Cilavuz Köy Enstitüsü’ne Vefa’’ etkinliğimiz vakıf üyelerimiz ve hemşehrilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü.
Vakıf Başkanımız Esen YAĞCI tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlayan programda.
Başkan Esen YAĞCI duygularını ifade ederken; “Artvin’de Cılavuz’un ayrı bir yeri var. Artvin merkez olmak üzere Şavşat, Ardanuç, Yusufeli kısmen Borçka ilçelerimiz, Cılavuz’a çok sayıda öğrenci gönderdi. Bu bakımdan CIlavuz ile yakın ilişkilerimiz oldu. Bizim CIlavuz’a vefa borcumuz var. Gerçekten önemli bir konuyu burada konuşuyor olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım. Bugün aramızda çok değerli konuklarımız var. Prof. Dr. Firdevs GÜMÜŞOĞLU, Uzm. Dr. Alper AKÇAM, CIlavuz mezunları çok değerli büyüklerimiz. Niyazi YAŞAR, Dursun ÖZDEDE, Mehmet KAÇAR, Ahmet NİŞANCI, Cılavuz Köy Enstütüsü Mezunu rahmetli Hasan KAYA’nın oğlu Vakıf Danışma Kurulu Başkanımız Opr. Dr. Mikail KAYA, rahatsızlıkları bedeniyle gelemeyen çok değerli araştırmacı, yazar ağabeyimiz Rasim BAKIRCIOĞLU’nun yerine kızı Nesrin BAKIRCI TOKSÖZ ve torunu Yağmur YÜCEL, Yazar Osman ALTUN’u temsilen oğlu Kayhan ALTUN’a ve bu programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere, katılım sağlayan siz kıymetli konuklarımıza gönülden teşekkür ediyorum. İnanın çok heyecanlıyım. Bu kadar yakın ilgi ve katılımdan anlıyoruz ki çok önemli bir etkinlik yapıyoruz. Ben sözü etkinliğin kahramanlarına bırakıyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Başkan Esen YAĞCI’nın konuşmasının ardından programın moderatörlüğünü yapan Vakıf Denetleme Kurulu üyemiz Kültiğin Osman BİBER, konuklara teşekkür ederek ilk sözü Prof. Dr. Firdevs GÜMÜŞOĞLU’na verdi. GÜMÜŞOĞLU, Sözlü ve Yazılı Belgeler Işığında yazdığı çok kapsamlı “CİLAVUZ” kitabının yazılış öyküsünü ve Köy Enstitülerinin eğitimde ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı. Köy Enstitülerinin toplumumuza okumayı sevdirdiğini ve aydın Cumhuriyet kuşağının en temel unsurlarından biri olduğunu, kapatılmasının ülkemiz için çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Konuşmacı Uzm. Dr. Alper AKÇAM, Cilavuzlu Dursun AKÇAM’ı anlattı. Dursun AKÇAM’ın Fakir BAYKURT’u misafir etmesini, 40’lı yılların başında CILAVUZ’A verdiği desteği anlattı.
Artvinli Cilavuz Köy Enstitüsü Mezunları, Mehmet KAÇAR, Niyazi YAŞAR, Dursun ÖZDEDE ve Ahmet NİŞANCI anılarını anlattı. Yine Cilavuz Köy Enstitüsü Mezunlarından Rahmetli Hasan KAYA’nın oğlu Vakıf Danışma Kurulu Başkanımız Opr. Dr. Mikail KAYA ve sağlık nedenleri ile İzmir’den gelemediği için Rasim BAKIRCIOĞLU’nun gönderdiği yazıyı okuyan kızı Nesrin BAKIRCI TOKSÖZ ve torunu Yağmur YÜCEL duygularını katılımcılarla paylaştılar.
Cılavuz Köy Enstütüsü mezunları içinde en kıdemli olarak bilinen yazar Osman ALTUN’da sağlık nedeniyle gelemediği programa bir mesaj gönderdi. Mesajı oğlu Kayhan ALTUN okudu.
Cılavuz belgeseli yapan Taşkın Çağatay YAMEN, bu belgesi istenmesi doğrultusunda Artvinliler Hizmet Vakfı’nda da gösterebileceklerini söyledi. YAMEN, bu belgeselin ikinci ayağında Artvin’de yaşayan Cılavuz Mezunlarıyla çekmeyi düşündüğünü belirterek. Bu anlamlı etkinlik için vakfımıza teşekkür etti.
Zaman zaman duygusal anların yaşandığı etkinlik, Prof. Dr. Firdevs GÜMÜŞOĞLU ve Uzm. Dr. Alper AKÇAM’ın kitap imzalarının ardından yapılan ikramla sona erdi.
Artvinliler Hizmet Vakfı olarak tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.