ARTVİN’DE SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜ KURSU BAŞLADI
Artvin Belediyesi öncülüğünde “sepet örücülüğü” kursu açıldı.
Hayati Akbaş
ARTVİN-Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması ve ev hanımlarının meslek edinerek aile bütçelerine katkı sağlaması amacıyla Artvin Belediyesi Engelsiz Yaşam Kültür Sanat Merkezinde açılan kursta 15 kursiyer eğitim alıyor.
Usta Öğreticisi Perihan Şentürk tarafından verilen ‘sepet örücülüğü’ kursuna katılan kursiyerler bambudan, mısır kapçığından sepet, masa, sandalye gibi değişik ürünler yaparak el becerilerini pekiştiriyor.
Kursu ziyaret eden Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, kurs hakkında bilgi alarak Artvin’e ve Karadeniz’e özgü bu sepetlerin hediyelik olarak üretilmesi konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını istedi.
Burada basın mensuplarına konuşan Kocatepe, engelsiz yaşam merkezinin yaklaşık 2 yıldır açıldığını söyledi. Kocatepe, “ Burası ev hanımlarına, engelli, engelsiz şehrimizin kültür sanatına hizmet etmek isteyen tüm kardeşlerimize açık. Burada bugüne kadar sayısız kurs açıldı. Sepet Örücülüğü kursu ise ilk defa açıldı. Sepet örücülüğü unutulmaya yüz tutmuş bir meslek, el sanatı. Sepet Artvin ve Karadeniz kültürünün en önemli simgelerinden biri, bunu gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Sepet örücülüğü sanatını, mesleğini yeniden canlandırmak için belediyemiz bünyesindeki engelsiz yaşam merkezinde kurs açtık.” dedi.
Kursta sadece sepet örülmediğini kaydeden Kocatepe, “Aklınıza ahşaptan örme tekniğiyle yapılabilecek ne kadar ürün varsa hepsi burada kursiyerlere öğretilecek. İşin çok başındayız ama ilerleyen aşamalarda bu merkezimizde akla gelebilecek her türlü hediyelik eşyanın yapılacağından eminim. Bu sayede burada hediyelik eşya üreten engelli kardeşlerimizle ev hanımlarımız kendi bütçelerine katkı sağlamış olacak.” diye konuştu.
Usta Öğretici Perihan Şentürk’te geleneksel sepet örmeyi aileden öğrendiğini ve bu unutulmaya yüz tutmuş el sanatının herkes tarafından yapılabileceğini söyledi.
Şentürk “ Bambuları alarak önce ıslatıyoruz sonra yapacağımız sepetin formuna göre keserek uygun tekniğe göre örüyoruz. Mısır kapçığından ise mısırlar hasat edildikten sonra kurutulup ve şoklanıyor, sonrada ihtiyaca göre istediğimiz formda ebatta geleneksel sepetleri örüyoruz. Örülen bu sepetler ihtiyaca göre dokunur ve dayanıklıdırlar. Bambu ve mısır kapçığından sepet, tabure sandalye masa hatta eskiden valiz bile örülüyor. Bir sepetin yapım süresi boyutuna göre değişse de ortalama olarak bambular 2 mısır kapçığı ise 1 gün içinde örülebiliyor. Pazarlama konusunda ise yapılan ürünler bayağı bir rağbet görüyor.” diye konuştu.