AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN’DE BOTANİK BAHÇESİ TEMELİ ATILDI

ARTVİN’DE BOTANİK BAHÇESİ TEMELİ ATILDI

ARTVİN’DE BOTANİK BAHÇESİ TEMELİ ATILDI

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin Temeli Fidanla Atıldı

Hayati Akbaş

ARTVİN-Üniversitemiz bünyesinde kurulan Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin temel atma töreni, düzenlendi.. “Botanik Bahçesi” ismine yakışır bir şekilde temel atma töreninde beton dökme yerine “yeşili koruma ve yaşatma” ilkesi gereğince fidan dikme etkinliğine yer verildi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gerçekleştirilen programa, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta, Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG Vakfı) Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla, geçtiğimiz dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ANG Vakfı yöneticileri, Gürcistan Ulusal Botanik Parkı yetkilileri, Üniversite Orman Fakültesi akademisyenleri ve davetliler katıldı.

Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “Botanik Bahçesi, Kente ve Bölgeye Değer Katacak Bir Projedir”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin hem Üniversitemiz hem de Artvin için bir ilk olma özelliğini taşıdığını” bildirdi. Botanik Bahçesinin, gerek Artvin’in doğal bitki örtüsünün korunması gerekse kentin tanıtımına yapacağı katkılar nedeniyle önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Bugün burada, Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Projesini hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, endemik ve tehlike altında olan bitki türlerimizin korunması ve Ormancılık alanlarında akademik çalışmaların desteklenmesi açısından kentimize ve bölgemize değer katacak bir projedir. Bu projenin gerçekleşmesinde Üniversitemize maddi ve manevi destek sağlayan Ali Nihat Gökyiğit beyefendiye ve Dr. İsrafil Kışla ’ya şükranlarımı sunuyorum. Botanik Bahçesinin ilimize ve Üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu: “Botanik Bahçesi Çok Yönlü Kazanımları Beraberinde Getirecektir”

Projenin yürütücülüğünü yapan Üniversite Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu da, Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Botanik Bahçesinin endemik tür çeşitliliği ve bitki yönünden ülkemizin en zengin ili olan Artvin’in bu bitki zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir proje olduğuna” dikkat çekti.

Artvin’de son dönemlerde endüstriyel faaliyetlerin hız kazanması nedeniyle kentin doğal bitki örtüsünün olumsuz etkilendiğini bildiren Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Artvin, sadece endemik bitkilere değil nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında olan türler ile nesli tükenmekte olan türler, öncelikle uygulama seralarında korumaya alınacak, akabinde Botanik Bahçesine taşınarak türlerin kalıcılığı sağlanacaktır.

Botanik Bahçesi Projesi sadece bitki türlerinin geleceğinin korunmasına değil aynı zamanda kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de çeşitli katkılar yapacaktır. Bu projenin tamamlanması ile birlikte vatandaşların gezebileceği, çeşitli rekreatif faaliyetlere katılabileceği bir ortam, kentin hemen yanı başında inşa edilmiş olacaktır. Botanik Bahçesi, hem odunsu bitkileri hem de otsu bitkileri içerisinde barındıracaktır. Bu bağlamda Üniversitemiz Botanik Bahçesi, bitki türü zenginliği açısından ülkemizin ve bölgenin zengin botanik bahçelerinden biri olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, Botanik Bahçesi hem akademisyenler ve araştırmacılar için hem de bu alanda öğrenim görmekte olan öğrenciler için adeta doğal bir laboratuvar ve çalışma ortamı olacaktır.

Botanik Bahçesi Projemizin hayata geçirilmesinde bizlere her türlü desteği sunan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit beyefendiye, Artvin Valiliğimize, Belediyemize, milletvekillerimize ve Rektörlüğümüze teşekkür ederim” dedi.

Yaklaşık 160 dönümlük araziye yayılan botanik bahçesinde yöresel evler sokağı, etnografik bahçe, sera, tematik bahçe, kafe, gen bahçesi, gül bahçesi, konaklama birimleri, merdiven şelale gibi ünitelerin yer alacağını belirten Prof. Dr. Eminağaoğlu, bitki türlerinin ise ballı bitkiler, endemik türler, odunsu bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler olarak sınıflandırılacağını bildirdi.

Sunumun ardından Botanik Bahçesinin kurulması ve Üniversiteye kazandırılması yönünde destekçi olan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit’e plaketini Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki takdim etti.

Programın akabinde katılımcılar Botanik Bahçesi alanını gezme imkânı buldu.