AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN HATİLA VADİSİ MİLLİ PARKI ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞE VE KENDİNE ÖZGÜ GÖRSEL GÜZELLİĞE SAHİP

ARTVİN HATİLA VADİSİ MİLLİ PARKI ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞE VE KENDİNE ÖZGÜ GÖRSEL GÜZELLİĞE SAHİP

ARTVİN HATİLA VADİSİ MİLLİ PARKI ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞE VE KENDİNE ÖZGÜ GÖRSEL GÜZELLİĞE SAHİP

Artvin DKMP Şube Müdürlüğü, Artvin Hatila Vadisi Milli Parkı hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin DKMP Şube Müdürlüğü, Artvin Hatila Vadisi Milli Parkı hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Yapılan açıklamada; “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 16 Bin 944 hektardır.

Hatila Vadisi Milli Parkı 170 metre yükseltiden başlayarak 3224 metre yükseltiye kadar uzanmaktadır. Bu özelliği sayesinde zengin biyoçeşitliliğe ve kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir.

V tipi, dar tabanlı derin karakterdeki Hatila Vadisi jeomorfolojik yapısı ile olduğu kadar, Botanik özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu karakteri ile ülkemizde nadir görülen bir doğa sergilemektedir. Karadeniz Bölgesinde bulunmasına rağmen, Akdeniz Bölgesi bitki türlerini de içeren vadi; ayı, tilki, yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelileri, ötücü ve yırtıcı kuşları ve ünlü Hopa Engereğini barındırmaktadır.

Hatila Vadisi Milli Parkının bitki örtüsü ve yaban hayatının oluşturduğu doğal güzelliklerinin yanı sıra alanda sıkıldım kayalığında 2015 yılında yapılmış olan 220 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek Cam Seyir Terası bulunmaktadır.

Hatila Vadisi Milli Parkı Artvin il merkezine 7 Km uzaklıkta olan milli parka ulaşım 5 km’lik asfalt yol ve 2 km’lik doğal taş parke kaplama yol ile sağlanmaktadır. Doğal taş parke kaplama yol 5 km daha devam ederek cam seyir terasına ulaşmaktadır. Milli parkın tamamı Artvin Merkez İlçe sınırları içerisinde kalmaktadır.

Milli Park 170 m yükseltiden başlayarak 3224 m yükseltiye kadar uzanmaktadır. Bu özelliği sayesinde zengin biyoçeşitliliğe ve kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir.

Yeraltı suları ile dağlarda biriken kar ve buzullar bölgede özellikle Hatila deresi olmak üzere 19 adet dereyi besler. Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmış olup beraberinde İrili ufaklı onlarca şelalenin oluşumunu sağlamıştır. Hatila Vadisi Milli Parkı bu yönüyle de seyrine doyum olmayan manzaralar sunmaktadır. Vadi yatağının derine aşınması, yana doğru açılımından daha kuvvetli olduğu için vadi yamaçlarının eğimi %80–90 hatta kimi kesimlerde %100’e ulaşır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır. Bölgede Vadi boyunca oluşan derin çatlaklarla beraber eşsiz güzelliklere sayıp basta bazalt sütunları olmak üzere farklı kayaç oluşumlarına ev sahipliği yapmaktadır.” İfadelerine yer verildi.