AnasayfaArtvin'den HaberlerARDANUÇ’TA GİRKAT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

ARDANUÇ’TA GİRKAT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

ARDANUÇ’TA GİRKAT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

 

GİRKAT’tan Doğal Gıda Üretim Ve Tüketim Bilgilendirme Toplantısı Tamamlandı

Girişimci Kadınlar Topluluğu Derneği (GİRKAT) Ardanuç’ta, doğal üretim potansiyeli ve değerlendirilmesi toplantısı gerçekleştirildi.

Hayati Akbaş

ARDANUÇ-Girişimci Kadınlar Topluluğu Derneği (GİRKAT) Ardanuç’ta, doğal üretim potansiyeli ve değerlendirilmesi toplantısı gerçekleştirildi. Ardanuç İlçe Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda GİRKAT Dernek Başkanı Leman Albayrak’ın organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya, İl Gıda, Tarım, Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gerdan, dernek üyeleri ve üretici kadınlar katıldı.

İstanbul üniversitesi coğrafya bölümü doktora öğrencisi ve GİRKAT Derneği Kurucu Başkanı Leman Albayrak toplantının açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu Albayrak:  “Öncelikle derneğimizin etkinliğinde bu kadar  yoğun katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Ardanuç’ta İl Müdürümüz ve ilçe müdürümüze teşekkür ediyoruz. Derneğimizin adının açılımı ve anlamı ile ilgili kısa bir bilgi vereceğim. GİRKAT Ardanuç’ta bulunan ve endemik tür olan bir alıç ağacıdır. Ardanuç Yol üstü köyü sınırlarında 2005 yılında keşfedilmiş ve literatüre CRATANGUS TURCİCUS olarak adlandırılmıştır., Biz derneğimize hem bu ismi koyduk, hem de açılımını “Girişimci Kadınlar Topluluğu” derneği olarak tescil ettirdik.  Ardanuç ilçesi ve köylerinde tarla üretiminde ve doğadan toplayıcılıkla ürün elde etme aşamalarında,  toprak ve insan sağlığını önemseyerek, sürdürülebilirliğin sağlanması ve nihayetinde doğal üretimin kadın üreticilere ek gelir sağlaması niyetindeyiz.

Doğal gıdaya ulaşılabilirlik ve beslenme alışkanlıklarının sağlıklı sürdürülmesi günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Üreticinin temiz üretim yapması, tüketicinin de temiz gıdaya ulaşmasını sağlamak ve yöremizin tarım kültürünü yaşatmak istiyoruz. Bu konuda Ardanuç’ta yeni ve ilk olarak böyle bir çalışma başlatılmıştır. Bunun farkındalığını artırmak için gayret gösteriyor ve üreticilerle birebir iletişime geçiyoruz.

Bu esas altyapının oluşmasının ardından Ardanuç’taki doğal üretimi yapılan ve kuru gıda olarak tüketilen ürünlerin ulusal çapta pazara sunulmasını hedefliyoruz.  İstanbul’daki tüketici kooperatifleri ile de iletişim halindeyiz.

Ayrıca Artvin’in kültür coğrafyası üzerine çalışmalarımı sürdürmekteyim. Halk kültüründe, insanların tarım ve hayvancılıkla elde ettiği doğal gıda üretim ve tüketim çeşitliliğinin önemli yeri vardır. Bu aynı zamanda bir yörenin alışkanlıkları ve kimliğini oluşturur.

Yüzyıllardır üretimi yapılan ürünlerin yetiştirilmesinde geçmişten gelen kolektif hafıza ve tarım kültürünü yaşatmak da çalışmalarımızın doğal sonuçlardan biri olacaktır.

Topoğrafik yapı sonucu düz alanların az olması geniş alanlarda tarım yapılmasını güçleştiriyor olsa da geçiş iklimi sahasında yer alması, kısa mesafede farklı yükseltilere erişilmesi tarımsal üretimde çeşitliliği sağlamıştır.

Geçmişten günümüze gelen tecrübe birikimi ve doğa ile iç içe olmanın etkisiyle gıdaları kullanma, saklama, tüketme kültürü oluşmuştur.  Gıda üretim-tüketimin doğallığı, ekosistemler ve insan sağlığı için önem arz ettiğinden bütüncül bir bakış açısıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

GİRKAT’ın Projelerini sorunlarını anlatan Albayrak ve dernek üyelerini dinleyen Gıda Tarım Ve hayvancılık İl Müdürü Dursun OKUR GİRKAT gibi bir derneğin var olması ve böyle bir çalışma içinde bulunmasından dolayı kutladığını ve memnuniyet duyduğunu belirterek: “Yörede yetişen ürünleri pazara kazandırmak bizim görevimiz, bu konuda tarım il Müdürü olarak yanınızdayım. “Böyle bir deneğin varlığını duyunca çok memnun oldum, çalışmalarınızda elimizden gelen tüm desteği vereceğim” ifadelerini kullandı. Toplantı soru, cevap bölümünün ardından sona erdi.