ARHAVİ’DE DİKYAMAÇ KÖYÜ YAŞAM TARZI MÜZESİ’NE PROFESYONEL EL DEĞİYOR
MÜZE İLE İLGİLİ KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN DESTEK ALINACAK
ARHAVİ- Doğu Karadeniz’in ilklerinden olan ve Arhavi ilçesine bağlı Dikyamaç Köyündeki “Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi ”ne Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgisi dikkat çekiyor. Müzeyi bakanlık yetkilileri incelemeye aldı. Arkeolog Çiğdem Demiroğlu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne sunulmak üzere Dikyamaç Köyü Müzesi ile ilgili bir rapor hazırlandı. Amaç müzenin görselliğini arttırmak, ilgi uyandırmak ve bir müze şartlarını oluşturacak donanımları gerçekleştirmek adına düşünülen çalışmayla ilgili özellikle müzenin kurucusu olan merhum Naim Özkazanç’ın ailesi, Prof. Dr. Maksut Coşkun ile Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu koordinasyonunda böyle bir çalışmanın hayata geçirilmesi benimsenmiştir.
Yapılacak çalışmayla müzede sergilenen eserlerin yerleşim planı, vitrin sistemleri, vitrin mankenleri, bilgi panoları, interaktif uygulamaları, diyaroma çalışması, sunum odası, seyir terası ve sosyal tesis alanlarında hazırlanacak bir proje doğrultusunda şekillendirilecek ve turizmcilere hizmet vermesi planlanacaktır. Arkeolog Çiğdem Demiroğlu konu ile ilgili gerekli incelemelerde bulunmak üzere Dikyamaç Köyü Müzesi’ne giderek burada Köy Muhtarı İdris Numanoğlu ile birlikte Arhavi Belediyesi Basın – Halkla İlişkiler Sorumlusu Bilgi Özkara ve köyün ileri gelenleriyle bilgi alışverişinde bulunup incelemeler yapmıştır. Burada yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan rapor Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne iletilmek üzere sunulacaktır. Arkeolog Demiroğlu inceleme sonrasında Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ile makamında yapmış olduğu görüşme neticesinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi sundu.
Arkeolog Demiroğlu: “Bugüne kadar bakanlığın ve müze ile ilgili herhangi bir yetkilinin desteği ve tavsiyesi olmadan tamamen yöre halkının ve müzeyi hayata geçiren kişilerin desteğiyle yapılan bu oluşumda gerçekten önemli ve güzel bir çalışma yapılmış ve birçok müze ile kıyaslanamayacak düzeyde konsepti güzel uygulanmış. Bu konuda emeği geçen her kim varsa teşekkür ediyoruz. Mevcut köy müzemize bundan sonra bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz olarak işi bilen, müzecilikte eğitim görmüş arkadaşlarla birlikte güzel dokunuşlarla Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi’ni daha albenisi yüksek, cazibesi ve ilgisini arttıracak çalışma içerisinde olacağız. Böyle bir müzenin öncelikle köye, ilçeye ve bölgeye kazandırılmasından ötürü emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.
Başkan Coşkun Hekimoğlu da; “Müzenin faaliyetleriyle ilgili yakından takibini yapan çok değerli hocamız Prof. Dr. Maksut Coşkun’la birlikte böyle bir müzenin nasıl daha da ilgi uyandırabilecek, eserlerin sergilendiği bölümlerin nasıl daha profesyonel yerleştirileceğiyle ilgili görüş alışverişinde bulunmuştuk. Hocamızın bakanlık yetkilileriyle görüşmesi sonucunda işi bilen akademisyenlerin müzeye gelmeleri önemli bir gelişmedir. Böyle bir eserin köye kazandırılmasında büyük emeği olan merhum Naim Özkazanç’ın bizlere emaneti Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi’ni her geçen gün en iyi şekilde yaşamak ve yaşatmak adına çalışmalarımız sürecektir. Ankara’dan kalkıp müzemize gelen Arkeolog Çiğdem Demiroğlu’na da yapacağı destek ve katkılardan ötürü Dikyamaç Köyü halkı ve ilçem adına teşekkür ediyorum” dedi.
HAYATİ AKBAŞ